Polske biskopper laver retningslinjer om pædofili

  Polske_biskopper_laver_retningslinjer_om_pædofili_4

  Polens biskopper mødtes denne uge i Episkopatet i Warszawa for at diskutere kirkens forhold. Foto: Katolske kirke i Polen.


  WARSZAWA: Polens biskopper mødtes i går i Warszawa og blev enige om fælles retningslinjer for den katolske kirke i sager om pædofili.


  Polens biskopper, der i disse dage er samlet i Warszawa blev i går enige om et fast sæt af retningslinjer, som kirken fremover skal følge i sager, hvor katolske præster anklages for pædofili.

  Hjælp til ofrene

  Det første regelsæt slår fast, at ofrene for pædofili har ret til psykolog-hjælp, og at biskoppen for området har ansvar for, at denne hjælp bliver tilbudt straks efter en anklage er rejst.

  Kirkelig efterforskning

  Ifølge det andet regelsæt skal biskoppen iværksætte en efterforskning af sagen inden for kirkens rammer og tage vare på den anklagede præst. Det tredje regelsæt indfører undervisning af kommende præster i forhold til seksuelle og retslige aspekter af pædofili.

  Kontroversielle udtalelser

  De ny retningslinjer for pædofili-sager offentliggøres kun få dage efter, at en katolsk ærkebiskop Michalik udtalte til pressen, at mange pædofili-sager kunne være undgået, hvis færre forældre blev skilt.

  -Vi hører ofte, at denne forkerte adfærd eller misbrug sker, når et barn søger efter kærlighed, sagde ærkebiskoppen tirsdag. Efterfølgende har biskoppen kaldt udtalelsen for en fortalelse, men den har bragt voldsomme reaktioner i polsk presse og offentlighed og også mange steder i udlandet.

  Anklager mod polsk præst

  Retningslinjerne kommer også kort efter, at en polsk præst er blevet anklaget for seksuelle krænkelser af børn i Den Dominikanske Republik. Præsten blev eftersøgt af Interpol og blev sidste uge fundet af polsk politi nær hans forældres bopæl ved Krakow i Polen.

  Undskyldning

  De ny retningslinjer blev fremlagt på et pressemøde, hvor biskopperne tog afstand fra de kontroversielle udtalelser og erklærede nul-tolerance over for pædofili i kirken.

  – Vi undskylder for de præster, der har krænket børn, og vi vil gøre alt for, at det ikke skal ske igen, sagde biskop Polak til pressen.

  Nægter politianmeldelser

  Kirken fastholder dog i retningslinjerne, at kirken ikke vil politianmelde præster, der anklages for pædofili. Det vil være op til de krænkede børn og deres familie at politianmelde sagen.

  – Hvis nogen fortæller om seksuelle krænkelser over for kirkens domstol og ikke ønsker at få sagen for en civil domstol, så har vedkommende ret til det, sagde biskop Polak.