Polske bison-okser er en truet dyreart

  Den_polske_bison-okse_er_en_truet_dyreart_polennu

  Polen er det land i Europa der har flest bisonokser, men bestanden er truet. En direktør for en nationalpark vil tiltrække europæernes interesse for at sikre bison-oksen, som er Europas største pattedyr. Arkivfoto.


  WARSZAWA: De polske bison-okser er i fare for at blive udryddet. I et forsøg på at sikre bestanden sender Polen nu bison-okser til Ungarn.


  Fire bison-okser af hunkøn, fra Bialowieza urskoven, skal sendes til Ungarn for at blive parret med ungarske tyre. På den måde sikres der nyt blod, der kan være med til at sikre bestanden.

  Fremstød for bison-okser

  Bison-okserne vil blive transporteret til et avlscenter i den ungarske landsby Liso, hvor de skal have et formentligt hyggeligt møde med de lokale tyre.

  – Formålet med turen er at gøre borgere i hele Europa opmærksomme på, at bison-oksen er i fare for at uddød, siger Zdzislaw Szkiruc, der er direktør for Bialowieza Nationalpark, til TVN.

  Den europæiske bison-okse er en krydsning af syv racer.

  – Det er svært at finde en race, der kan sikre den genetiske mangfoldighed, så det er vigtigt at sprede bestanden til andre lande, siger Szkiruc.

  500 bisonokser

  Polen har i de sidste 30 år sendt mere end 500 bison-okser til udlandet, for at sikre bestanden og mangfoldigheden.