Polske byer har slukket for lyset i protest mod regeringen

Det er helt sort i mange polske byer tirsdag aften. Lokale myndigheder har slukket for lyset i protest mod den polske regerings trussel om EU-veto, og vejen ud af EU. Billedet er fra Kielce. Privatfoto.

WARSZAWA: Tirsdag aften er cirka 50 polske byer blevet mørklagt af de lokale myndigheder. Det sker i protest over regeringens EU-politik.

LÆS  Ewa Kopacz fortsat næstformand i Europa-Parlamentet

Næsten 50 polske byer, har tirsdag eftermiddag og aften slukket lyset. Det sker i en koordineret protest-aktion mod regeringens EU-politik, og truslen om et veto mod EU-budgettet og den særlige coronahjælpepakke.

– Ideen er at vise, at uden midler er vi tilbage i mørket, siger borgmesteren i Sopot, Jacek Karnowski til Gazeta.pl.

Lyset blev slukket i de 50 byer tirsdag eftermiddag klokken 17.00.

– Udvikling vil ikke være mulig uden EU-midler, siger borgmester i Kielce, Bogdan Wenta til RMF24.

Polakker siger ja til EU

Warszawas borgmester, og tidligere præsidentkandidat, Rafał Trzaskowski siger, at ideen er at vise polakkerne og resten af verden, at det kun er den polske regering der er utilfreds med EU.

Polens trussel om veto mod EU-budgettet, kan være det første skridt på vejen for Polen ud af EU-samarbejdet. Og det bekymrer mange af byrådene i de polske byer, der står bag den symbolske aktion med at slukke lyset.

Konflikterne mellem EU og Polen fortsætter, og der ventes en nærmere afklaring på spørgsmålet, når der er EU-topmøde den 10. og 11. december.

PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.
LÆS  Polakker: Justitsminister skyld i at EU tilbageholder penge

LÆS  EU-formand står fast: Ingen penge før ændringer