Polske camping-pladser bliver bedre og bedre

  Camping_ved_strand_i_Polen_polennu

  Der findes mange spændende campingpladser i Polen, som her ved Østersø-kysten. Arkivfoto.


  KØBENHAVN: Polens campingpladser bliver bedre og bedre, skriver rejsejournalist og anmelder Aage Krogsdam.


  Polen er et af Europas største lande, men for de fleste danskere er Polen et uopdaget campingland. Men landet har faktisk mange udmærkede campingpladser og fra myndighederne og private organisationer gøres der meget for at højne standarden og registrer pladserne.

  200 medlemmer

  Ikke mindst fra den polske camping-unions side. Unionen med navnet Polska Federacja Campingu i Caravaningu har omkring 200 registrerede medlemmer, men der findes mange flere uregistrerede pladser rundt om i landet.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Polens Camping Organisation

  Østersøkystens pladser

  De fleste ligger langs Pommerns Østersøkyst, og derefter kommer pladserne i det nordøstlige søområde og som det tredje område med mange pladser, er de smukke Karpater og Sudeterne bjergene, der strækker sig langs hele landets sydlige del, som grænser op til Tjekkiet og Slovakiet.

  Bjergene i syd

  Bjergene ligger cirka 100 kilometer syd for den store by Krakow og det højeste område er Tatrabjergene. I Krakows byområde ligger der fem pladser, mens der ligger to ved vejen mod bjergene og i Tatrabjergene i byen Jakopau ligger der tre pladser, der har åbent hele året.

  De tre pladser, hvor den største har plads til 460 gæster, har også udlejning af bungalows foruden faciliteterne til telte og campingvogne. På vejen mod bjergene fra Krakow ligger der også en campingplads Jazy i byen Markow Podhalanski i smukke omgivelser. Den er åben fra maj til oktober.

  Sø-distriktet en stor oplevelse

  Polen er søernes land med mere end 10.000 søer – i det nordøstlige hjørne af Polen ligger et sødistrikt med cirka 20 campingpladser omkring byerne Maragwo, Rucianne, Nbida og Gizyeka. Søerne rummer et enormt og spændende fugleliv, ikke mindst den hvide stork har slået sig ned her. Mange tusinder af Polens cirka 40.000 storkepar yngler her – og alene i landsbyen Zywkowo kan man observere 40 storkereder.

  I de mange fuglereservater yngler ænder, ålekraver (skarv) kappedykker, den berømte stumme svane, traner og mange andre arter. Med udgangspunkt i tre campingpladser i Gizyeka og lidt længere mod syd i byen Mikolajkes med to pladser, er der rige muligheder for fuglekikkeri.

  Badeferie ved Østersøen

  For campister, der er mest til sol og vand ligger der cirka 25 campingpladser langs østersøkysten fra Swinoujsci til Gdansk – en strækning på næsten 400 kilometer. Men også langs de gennemgående hovedlandeveje i landet, finder vi mange campingpladser. Polennu.dk’s udsendte har besøgt flere af disse pladser. Den første var pladsen Marina i Dabie lige uden for Szczecin (Szczecin) – den ældgamle hansestad, der ligger ved Oderflodens udløb i søen Zalev, og som strækker sig cirka 50 kilometer mod nord inden flodens endelige udløb i Østersøen.

  Tæt på færge

  Når man eksempelvis kommer med skib til Swinoujscie fra Ystad i Sverige og skal videre mod syd- og øst- eller midt Polen ligger denne plads cirka 75 kilometer syd for færgebyen. Cirka 20 kilometer fra Szczecin drejer man væk fra motorvejen ved skiltet Dabie, og efter cirka 8 kilometer kommer man til den lille by Dabie og midt i centrum drejer man til højre og følger vejen gennem byen. Efter cirka 2 kilometer ligger pladsen Marina ned til vandet. En udmærket plads med rimelige faciliteter og bungalows. På pladsen findes også en god restaurant, der har åbent fra tidlig morgen til kl. 22.00 Stedet er et godt udgangspunkt, hvis man vil studere den gamle hansestad Szczecin eller blot slappe af for natten inden man kører videre.

  Vejen rundt i Polen

  Skal man mod Warszawa – cirka 650 kilometer – er der to muligheder. Enten ad E 65 eller hovedvej 3 mod Golpzow Wilkp og videre mod Poznan, og derfra videre mod hovedstaden. En anden mulighed er at køre ad hovedvej nr. 10 til Stargaard og videre mod Walcz og derfra mod Pila. Her tager man hovedvej 11 mod Poznan. Denne vej til Poznan er mere spændende – landskabet mere kuperet – end vejen fra Szczecin via Golpzow Wilkp. Afstanden er stort set den sammen, måske 40 kilometer længere over Pila. Ønsker man et stop undervejs mod Pozan ligger der i den lille by Drawno en plads ved en smuk sø. For at komme dertil drejer man af til højre fra hovedvej 10 i byen Suchau, når man kommer fra Staargaard. Herfra er der cirka 17 kilometer Choszczo, hvor der drejes til venstre ad vej nr. 161. Efter 24 kilometer kommer man til byen Suchau, hvor pladsen Drowno ligger lige midt i byen ved en lille sø. Når man skal videre fortsætter man mod nordøst ad vej nr.161 til Kalish Pormoski, hvor man rammer hovedvej nr. 10 mod Walz og Pila.

  Tre campingpladser i Poznan

  I Poznan findes tre pladser i byens udkant. Det er i øvrigt besværligt at kommer igennem byen – særligt i myldretiden. Der går en ringvej rundt om byen, men der er altid kører og de mange trafiklys og lange rækker af store lastvogne gør, at det nemt tager en time for at nå den 4. sporede vej øst for byen mod Warszawa. Der er cirka 350 kilometer fra Poznan til Warszawa, men de første knap 100 kilometer er ad 4 sporet vej, heraf er halvdelen motorvej.

  Fire i Warszawa

  I Warszawa er der fire campingpladser inde i byen. Deres udsendt boede et par nætter på pladsen Astur. Den ligger kun cirka 4 kilometer fra centrum, og er rimelig nem at finde, når man kommer fra Pozan ad gaden Wolska. Ved det første store kryds cirka 5 kilometer fra centrum kører man til højre ad gaden Tylaceciasla. Efter 500 meter kommer man til en stor rundkørsel, som man faktisk kører lige igennem mod syd. Kører man til venstre i rundkørselen ad gaden Aleje Jerozolimskie kommer man lige ind i centrum. Når man kører lige ud i rundkørselen rammer man en gade ved navn ul. Bitwy Warsawaskieje 1920 R. Efter 200 meter ligger pladsen på højre side.

  Børnevenligt

  I forbindelse med pladsen ligger et lille hotel med børnelegeplads og swimmingpool. Faciliteterne har ikke samme standard som i Vesteuropa, men er acceptable. Bestil plads til telt eller campingvogn – her er ikke mange pladser. Der er åbent hele året og man kan også leje bungalows – dog uden eget bad og toilet.

  Pladsen ligger som nævnt kun cirka 4 kilometer fra centrum og skal man udforske landets hovedstad er den et godt og billigt udgangspunkt.

  Tag dig god tid – overfyldte hovedveje

  Når man er campist og bilist i Polen skal man have god tid. Vejnettet er fysisk i overraskende god stand, og de seneste år er der bygget flere og flere motorveje, i alt der er der nu i Polen omkring 1.400 kilometer motorveje og næsten hele strækningen fra Swinoujscie via Poznan og Lodz til Warszawa er der motorvej. Der er motorveje flere andre steder blandt andet det meste af strækningen fra Gdansk til Warszawa og en del strækninger i landets sydlige del ind mod Tyskland, Tjekkiet og Slovakiet.

  Lastbiler driller

  Selvom de almindelige hovedvejene mellem de større byer er gode og mange steder brede med 2-3 meters rabat – som giver muliggør overhaling – så besværliggøres trafikafviklingen af de utroligt mange lastbiler. Polakkerne kørere stærkt på vejen og for mange laver ofte hassaderede overhalinger. Bevæger man sig væk fra hovedvejene er trafikken minimal og selvom de mindre veje er smalle, så har man dem næsten helt for sig selv.

  Polakkerne er venlige

  Polakkerne er venligt folk, og vil gerne hjælpe turisterne selvom de kun taler deres eget sprog. Kun de færreste forstår engelsk eller tysk, dog er der flere af de unge i byerne, som efterhånden lærer både tysk og engelsk.

  Man kan komme til Polen ved at kører den lange vej fra den dansk-tyske grænse og via Berlin og Szczecin, der er faktisk motorvejvej hele vejen fra den dansk tyske grænse og til Szczecin. Der er 260 kilometer fra Rostock til Berlin. Foretrækker man at sejle er der tre muligheder, enten via Rødby Putgarden, Gedser-Rostock, Ystad til Swinoujscie eller Landskrona – Gdynia (ved Gdansk).

  Polen et besøg værd

  Polens campingpladser i gang med en omfattende kvalitetsforbedring, og landet campingpladser bliver bedre og bedre, og er absolut et besøg værd.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Polens Turistorganisation – Planlæg din rejse til Polen