CIA_fængsel_Polen_polennu

CIAs hemmelige fængsel i Polen lå i den polske efterretningstjenestes bygninger i Stare Kiejkuty ved Szczytno-Szymany lufthavnen i det nordøstlige Polen. Arkivfoto.


STRASBOURG: Sagen om polske CIA fængsler er kommet for den europæiske menneskerets domstol.


To CIA-fanger har bragt Polen for den europæiske menneskerets domstol i Strasbourg. De to er den palæstinensiske statsborger Abu Zubaydah og den saudiarabiske statsborger Abd al-Rahim al-Nashiri.

Fængslet og tortureret i Polen

De to tidligere CIA-fanger anklager Polen for at have tilladt USA i 2002 og 2003 at oprette et fængsel i det nord-østlige Polen, hvor de holdt formodede terrorister fængslet og udsatte dem for tortur. Anklagerne mod Polen lyder på en overtrædelse af den europiske menneskerettigheds konvention for at tillade fængslerne på polsk territorium.

Polen nægter skyld

Polens daværende præsident Aleksander Kwasniewski og statsminister Leszek Miller har nægtet at kende til CIAs fængsel i Polen.

Kritik fra FN

FNs torturkomite kritiserede i november måned Polen for, at landets efterforskning af sagen, der har varet i fem år. FN komiteen kritiserede, at efterforskningen er trukket i langdrag, og udtrykte bekymring over, at sagen hemmeligholdes af de polske myndigheder.

Flere måneder til doms-afsigelsen

Sagen begyndte ved den europæiske menneskerets domstol i går, og man regner med, at der vil gå mange måneder, før det vil falde dom i sagen.