Polske landmænd tilfredse trods russisk importforbud

  sylwia_polen_norge_æbler_rusland_1

  Under sloganet: Et æble om dagen mod Putin, støttede polakker og sympatisører med de polske avlere, en kampagne med opfordring til at spise polske æbler. Det har vist sig at kampagnen har båret frugt. Foto: Jørn Skorstad


  WARSZAWA: Blandt de polske landmænd, er de polske æbleavlere tilfredse med salget af æbler, trods russisk importforbud.


  Da Ruslands præsident, i kølvandet på konflikten om Ukraine, lukkede grænserne for import af blandt andet polske æbler, vakte det anledning til stor bekymring blandt de polske æble-bønder. Den er nu gjort til skamme, oplyser organisationer for æbleavlere i Polen nu selv.

  Nye veje

  Polakkerne organiserede dengang kampagner for de polske avlere og æbler, med opfordring om at købe polske æbler som værn mod Rusland og Putins importforbud af en lang række vare fra EU. Kampagnen har været en succes – ikke bare i Polen – men i en lang række lande.

  LÆS MERE
  polennu.dk: Polakker spiser æbler mod Putin

  Men ikke kun den ”politiske æble-krig” har skabt fremgang for de polske avlere. Importforbuddet betød også at de polske landmænd satsede på nye markeder, ikke mindst i Asien. De første polske æbler er fornylig ankommet til Vietnam.

  Nye vaner

  Indtoget i Asien har betydet, at de polske avlere i større udstrækning satser på store ensfarvede æbler, som er de foretrukne i Asien, og som er stik imod de foretrukne på de europæiske markeder. Polske landsmænd kan også tjene mere på eksporten af de store frugter.

  Polen størst i EU

  Polen er den største producent af æbler i EU, og årets høst ventes at blive på tre millioner tons.