Polske metro-arbejdere skulle skjule arbejds ulykke

    metro_byggeri_polske_arbejdere

    Polske arbejdere ved den københavnske metro, kan bedt om at søge lægehjælp i Polen. Foto: Metro-selskabet.


    KØBENHAVN: Byggeriet af en ny metro-ring i Danmarks hovedstad, afslører igen umenneskelige forhold for polske arbejdere.


    Det offentlige danske metro-byggeri i København, er igen centrum for dårlig behandling af fremmed arbejdskraft. To polske medarbejdere blev alvorligt forbrændt da de arbejdede på den københavnske metro, men fik at vide at de skulle søge hjælp i Polen, skriver Fagbladet 3F. Nu har de fortalt historien til 3F’s fagblad.

    Gennem vikarbureau

    De to polakker var hyret af et vikarbureau, Ohmnia, men den italienske metroentreprenør Seli havde det juridiske ansvar for sikkerhed og arbejdsmiljø. Ulykken udløste skarp påtale fra Arbejdstilsynet, som gav den italienske entreprenør Seli fire såkaldte strakspåbud.

    Livsfarlig situation

    En alvorlig brandulykke var tæt på at koste de to polske metroarbejdere livet i oktober sidste år. De to ansatte stod i en lift i 2,5 meters højde og rensede tunnelboremaskinens skjold med acetone, en meget brandfarlig væske.

    På indersiden var en ansat i gang med at svejse med en skærebrænder. Varmen antændte acetonen. På få sekunder var der ild i metroarbejderne i liften, som fik alvorlige forbrændinger på ben og arme.

    To meter ildsøjle

    – Pludselig står der en to meter høj ildsøjle op foran os. Der går ild i kludene, vores handsker og vores ben, fortæller den ene af de to arbejdere.

    De ønsker ikke at stå frem med navn, da de i dag har fundet nyt arbejde på metroen. Men fortæller, at de blev kørt på Rigshospitalet, hvor de var indlagt i henholdsvis 10 og 25 dage. Efter ulykken fik de ikke besøg af ledelsen fra vikarbureauet Ohmnia, som de var ansat i på metroen. Det bekræfter Arbejdstilsynets rapport om ulykken ifølge Fagbladet 3F.

    Til behandling i Polen

    I stedet modtog den ene metroarbejder gentagne gange opkald fra en polsk kvinde fra firmaet, der ville have de to mænd til behandling hjemme i Polen, fortæller de.

    – Jeg lå på hospitalet, jeg kunne ikke en gang tørre mig selv i røven, og jeg får opkald om at det vil være bedst at tage hjem og blive behandlet i Polen. Så var problemet i Polen og ikke i Danmark. Det giver et meget godt billede af, hvordan Ohmnia behandler deres ansatte, siger han.

    Erstatningssag

    Vikarfirmaet Ohmnia er et udbryderfirma fra den berygtede irske vikargigant Atlanco. De to firmaer har begge leveret udenlandsk arbejdskraft til metroen.

    De to metroarbejdere kører nu sag for at få erstatning for skaderne gennem deres fagforening Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København (BJMF).

    – Jeg var så vred. Firmaet var ikke interesseret i vores helbred eller vores fremtid. Vi havde ingen socialsikring i Polen. Hvis vi tog hjem og blev behandlet, så kunne vi ikke komme tilbage og arbejde. Så ville der være lukket, fortæller den ene af de polske metroarbejdere.

    Direktør afviser

    Direktør i Ohmnia, Sarah Ayrton, afviser, at firmaet forsøgte at gemme de to forbrændte ansatte af vejen.

    – Vi ringede bare for at spørge, hvordan de havde det, og om de ønskede fortsat lægge på hospital i Danmark, eller om de ville hjem til Polen i stedet, forklarer Sarah Ayrton.

    Begge mænd var kommet til Danmark for at arbejde på metrobyggeriet i København, hvor de var blevet lovet gode penge. Men forventningerne levede ikke op til det de mødte på metrobyggeriet i København.

    – Jeg har arbejdet hele mit liv, i Bulgarien, Tyskland og andre lande, men jeg har ikke oplevet et så dårligt arbejdsmiljø og sikkerhed, som da jeg startede på byggeriet, siger han til Fagbladet 3F.