Polske patienter må vente op til fem år på operation

  Lange_ventetider_på_polske_hospitaler

  Polens rigsrevision har gennemgået de polske hospitaler. I en polsk by må patienterne venter cirka fem år for at få en ny hofte, fremhæves det i en ny rapport. Arkivfoto


  WARSZAWA: Næsten 2.800 patienter står i kø til en operation på et hospital i Lublin, og det er polsk rekord, viser en opgørelse fra den polske rigsrevison, NIK, der har undersøgt ventetiderne i Polen. I Koscierzyna skal man vente fem år på ny hofte.


  Skal en patient have skiftet hofte på hospitalet i den polske by Koscierzyna, er det en god ide at væbne sig med tålmodighed.

  Ventetiden på den type operation er på 1.824 dage eller næsten fem år, viser en opgørelse fra NIK, som er det polske svar på Rigsrevisionen i Danmark.

  NIK har undersøgt ventetider på ortopædiske, urologiske og neurokirurgiske afdelinger i hele Polen.

  Pengemangel

  Den største venteliste blev registreret på den ortopædiske afdeling Forskningshospitalet i Lublin, hvor 2.758 personer venter på at komme under kniven.

  De polske hospitaler indgår en kontrakt med den nationale sundhedsfond NFZ om, hvor mange operationer, det skal gennemføre i løbet af et år.

  62 procent lever 100 procent eller mere op til aftalen. NIK konkluderer, at der kun kan være et svar på, at der alligevel opstår ventelister: Mangel på penge.

  Operationer forsinkes

  NIKs undersøgelse har afdækket en række andre problemer.

  Ofte bliver patienter, der er opereret ikke fjernet fra ventelisten, og det er med til at gøre den længere.

  En tredjedel af hospitalerne mangler opvågningsrum, hvilket betyder at patienterne må blive på operationsstuen, indtil narkosen har fortaget sig. Dermed tager det tid, før den næste operation kan gå i gang.

  13 procent af de hospitaler, som NIK har undersøgt, har ikke nok læger og sygeplejersker. På grund af en generel mangel på uddannet personale har sygehusenes ledelser svært ved at løse problemet.