Polske skole elever stryger til tops i PISA undersøgelse

  Polske_skoleelever_har_fået_topplacering_i_PISA_undersøgelse

  Polske skoleelever klarer sig bedre og bedre i den internationale PISA undersøgelse. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Ifølge den nyeste PISA undersøgelse har polske skoleelever fået en top placering blandt de europæiske lande.


  I går blev den seneste PISA-undersøgelsen offentliggjort for 2012. PISA måler skoleelevers færdigheder og sammenligner skoleelevers resultater i alle OECD – landene. Hensigten med PISA-undersøgelserne er at teste, hvor gode 15-årige elever er til at bruge deres faglige kunnen i det virkelige liv.

  Betydelig forbedring

  PISA er en undersøgelse af de 15-16-åriges færdigheder indenfor bl.a læsning, matematik og naturfag. I Polen har der været en betydelig forbedring blandt skole elever på alle tre områder. Hvor Polen tidligere har ligget i midten, lå de polske elever nu 24 point over gennemsnittet i OECD. Polen har de seneste år også opnået den største fremgang i OECD, når det kommer til antallet af elever med de bedste resultater.

  Top placering i EU

  Blandt samtlige 64 OECD-lande fik de polske elever en niendeplads i naturvidenskab, en tiendeplads i tekstlæsning og fortolkning og en 14. plads i matematik. Sammenligner man med deres jævnaldrende fra andre EU-lande fik Polen en tredjeplads i naturvidenskab og en fjerdeplads i matematik.

  Grund til at være stolte

  – Vi har lagt os i front. Vi er topplaceret i alle tre kategorier – matematik, naturvidenskab samt evnen til at læse og fortolke, sagde den polske statsminister Donald Tusk i en kommentar til undersøgelsen. Han understregede, at polakkerne tit har forkerte komplekser i forhold til, at de ikke kan opnå resultater, som ligger bedst i Europa og verden.

  Reform i 2010

  Undersøgelsens gode resultater føres af flere tilbage til skole-reformen i 2010, hvor matematik blandt andet blev gjort til et obligatorisk fag ved studentereksamen.