10.000 russiske soldater var med i ceremonien på den Røde Plads i Moskva i går. For anden gang var der også polske soldater med. Foto: Russiske Udenrigsministerium.


MOSKVA: 65 året for sejren over Nazityskland blev i går fejret på den Røde Plads. For første gang var allierede soldater med til parade, men for polakkerne var det anden gang.


Polakkernes rolle i kampen mod Tyskland under Anden Verdenskrig er et ubeskrevet blad i mange historiebøger. Polakkerne deltog f.eks. ikke i sejrsparaderne i USA efter krigen, af hensyn til Stalins Sovjetunionen. Og i talrige andre tilfælde er polakkernes rolle blev nedtonet.

Polakker med

Men russerne har tilsyneladende ikke glemt polakkerne for deres indsats, og derfor var de også med på sejrsparaden i den russiske hovedstad i går på den Røde Plads.
Mere end 10.000 russiske soldater, 80 fly og helikoptere lavede opvisning i samarbejde med soldater fra Aserbajdsjan, Armenien, Hviderusland, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Ukraine.

Anden gang

I paraden indgik de lande som var med i koalitionen med Hitler-tyskland, nemlig England, USA, Frankrig og Polen. De allierede styrker deltog for første gang i sejrceremonien på den Røde Plads. For polakkerne var det anden gang.

Den 24. juni 1945 deltog polske soldater, tro mod Stalin, i en sejrsparade for Anden Verdenskrig til ære for Sovjetunionens diktator Josef Stalin.

9. maj, altså i går, var årsdagen for Anden Verdenskrigs afslutning i Europa. I Danmark kom befrielsen den 4. maj.