Polske studerende fejrer sine helligdage Juwenalia

  kortowiada2

  En af de største og mest berømte juwenalia finder sted på Warminsko-Mazurski Universitet, der hedder Kortowiada, fra Kortowo – navnet på kollegium område i Olsztyn. Arkivfoto.


  OLSZTYN: Polske studerende fejrer sine helligdage kaldet Juwenalia. De tre, valgte dage i maj eller juni er frie for foredrag, og fyldt med fester, sportsbegivenheder og musik koncerter.


  Juwenalia stammer fra et latinsk ord Iuvenalia, dvs. unges olympiade. Denne årlige studerendes ferie er i Polen fejret inden sommer eksamen, oftest i midten af maj eller begyndelsen af juni. Men attraktionerne, som er planlagt på alle polske universiteter tiltrækker også studerende fra udlandet. Det er især fordi adgangen til mange koncerter med internationale musik stjerner ofte er gratis eller til et symbolsk beløb.

  Juwenalia i hver by har sit eget navn

  Juwenalia er fejret på alle universiteter og akademier i Polen, med forskellige navne, afhængigt af en skole eller en by, fx på medicinske akademier, er de såkaldte Medyk-alia, på økonomiakademier – Ekonom-alia. En af de største og mest berømte juwenalia finder sted på Warminsko-Mazurski Universitet, der hedder Kortowiada, fra Kortowo – navnet på kollegium område i Olsztyn.

  Parader, koncerter og fester

  Juwenalia starter almindeligt med en parade af farverige klædt studerende. Deltagerne marcher fra en kampus til byens største torv, hvor der i en symbolsk gestus, borgmester i en by hænder nøgler til byens porte til de studerende. De tre dage er fri for foredrag og fyldt med koncerter og fester.

  Mest berømte polske musik kunstner

  I hver by med et universitet eller akademi spilles koncerter med de mest berømte polske musik kunstner. I Warszawa er det fx Monika Brodka, O.S.T.R., Happysad, Perfect, og Coma, i Gdansk: T-Love, Strachy na Lachy, og Lao Che, i Lodz: Big Cyc, Piersi, og Blenders, i Olsztyn: Dzem, Elektryczne Gitary, Lady Punk og m.m.

  Internationale musik stjerner

  Til Polen kommer i denne anledning også mange internationale musik bands, såsom fx Korn, Young Guns, Alter Bridge i Warszawa, Gentleman i Olsztyn, Guano Apes, Hunter, og Grubson i Bialystok.

  SE MERE
  Eksternt link:
  Billeder af Kortowiada – juwenalia i Olsztyn