Valuta:100 PLN koster 174,70 DKK
Fredag 6 december 2019

Præsident: EU skal ikke bestemme vores moral

Andrzej Duda advarede mod EU’s indblanding i polske forhold på et vælgermøde i den polske by Wlodawa – tæt på Lublin i det sydøstlige Polen. Foto: Jakub Szymczuk.
ValgWARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda øger på ny afstanden til EU med kravet om at det europæiske fællesskab ikke skal blande sig i polske forhold. Regeringspartiet Lov og Retfærdigheds valgprogram er en krigserklæring mod de europæiske demokratiske værdier og retsstaten.
Af: Jens Mørch
19. september 2019 - 12:05

Regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) har indledt sin valgkamp med en 232 sider langt program, hvor flere af forslagene er et brud på fundamenterne for en demokratisk styreform, og stik mod alle europæiske og internationale aftaler og normer som polakkerne ellers har tilsluttet sig.

Justitsminister anklager

Dommere og politikere skal fremover kunne retsforfølges uden parlamentarisk opbakning. Journalister skal i fremtiden, hvis regeringspartiet genvinder magten, godkendes af myndighederne og opretholde en licens for at kunne udføre sit arbejde. Valgoplægget er en vejviser til overgangen fra et demokratisk styre, til et et-parti styre, som polakkerne kender bedst fra kommunismen. Men partiformanden Jaroslaw Kaczynski, der tager de fleste vigtige beslutninger i Polen, mener det er nødvendigt at rydde grundigt op, for at få det Polen som han gerne vil have – uden tidligere kommunister og homoseksuelle.

Krav til et nyt EU

Polens præsident Andrzej Duda bakker regeringspartiet op linje op, og er nu kommet med nye krav til de europæiske partnere. Kravene kommer samtidig med, at Polen ikke vil acceptere EU’s grundlov. På et vælgermøde i Wlodawa sagde Duda:

- Vi ønsker et EU, hvor vi kan bevare vores kultur, være stolte af den, og hvor ingen vil forsøge at ændre os med magt eller tvinge ændringer af kulturel, moralsk eller identitetsmæssig art igennem, sagde præsident Andrzej Duda med henvisning til den ”regnbuepest”, der ifølge regeringspartiet hærger Polen.

Præsidenten mener ikke at Polen fik sin frihed i 1989, som ellers anses som Polens demokratiske vendepunkt, men først i 1993 da de sidste russiske soldater havde forladt Polen.

- Polen skal have den standard og levevis, der er udviklet i årtier i Vesteuropa, men vi vil bevare vores kultur, bevare vores traditioner, bevare vores overbevisning, vores tro og alt hvad der er vigtigt for os, sagde præsidenten.

Polen bryder egne aftaler

Til læsernes orientering, er de betingelser som Polens præsident nu tager afstand fra, aftaler som landets ledelse selv har indgået – blandt andet i København i 2002 – så det er ikke korrekt, når han hævder at EU blander sig. EU sikre sig, at medlemmerne lever op til de aftaler der er indgået.

Der verserer aktuelt flere alvorlige sager mod Polen i EU, der netop handler om brud på det demokratiske fundament og de internationale aftaler.

LÆS MERE
EMNE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 6. december 2019
18:00-00:00

Skyet

Skyet
1 °C

I dag, 6. december 2019
18:00-00:00

Skyet

Skyet
4 °C

I dag, 6. december 2019
18:00-00:00

Skyet

Skyet
-2 °C

I dag, 6. december 2019
18:00-00:00

Delvis skyet

Delvis skyet
0 °C

I dag, 6. december 2019
18:00-00:00

Skyfrit

Skyfrit
1 °C