Præsident kræver folkeafstemning ved parlamentsvalg

  duda_kræver_folkeafstemning_polen_polennu

  Polens præsident Andrzej Duda har bedt Senatet om at der gennemføres en folkeafstemning ved parlamentsvalget i oktober. Foto: Polens præsidentpalads.


  WARSZAWA: Polens præsident vil have, at polakkerne skal til både folkeafstemning og parlamentsvalg den 25. oktober


  Polens præsident Andrzej Duda beder nu senatet om at holde en folkeafstemning samme dag, hvor polakkerne i forvejen skal til parlamentsvalg den 25. oktober i år. Det meddelte han torsdag aften.

  Tre spørgsmål

  Ved folkeafstemningen skal polakkerne svare på, om seks-årige skal fritages for skole-pligt, om pensionsalderen skal sættes ned og beskyttelse af de statslige skove.

  To folkeafstemninger

  Dermed skal polakkerne til to folkeafstemninger i efteråret, da den tidligere præsident Bronislaw Komorowski allerede har udskrevet en folkeafstemning den 6. september, hver der skal tages stilling til valgsystemet ved parlamentsvalg, ændringer i partistøtten og principperne for skatteyderes retssikkerhed.

  Ikke samme dag

  Duda meddelte samtidig, at han har valgt ikke at slå de to folkeafstemninger sammen for at respektere den tidligere præsidents vilje. Der har ellers lydt kritik af udgifterne til at holde folkeafstemning 6. september.

  Formanden for Sejmen, det polske parlament, har afvist præsidentens forslag om folkeafstemning til parlamentsvalget.