Præsident overvejer veto mod EU-afstemning

    europaparlamentet
    Europa-Parlamentet mener at situationen for demokratiet og retsstaten i Polen er blevet forværret, de seneste år, på trods af den såkaldte artikel 7 sag mod både Polen og Ungarn, der er en skrappeste proces der kan iværksættes overfor et medlemsland, der bryder med aftalerne. Arkivfoto.

    Polens præsident Andrzej Duda har en uge tilbage, inden han skal beslutte sig for en ny lov, der i praksis betyder at mindre partier får meget svært ved at få valgt deres kandidater. Arkivfoto.


    WARSZAWA: I juli vedtog det polske parlament nye valgregler til EU-parlamentsvalget næste år. Nu overvejer præsidenten veto.


    Det polske parlament har ikke holdt sommerferie, men vedtaget en række kontroversielle love. Den 27. juli vedtog et flertal i Sejmen en ny procedure for valg af medlemmer til Europa-Parlamentet. Ændringen betyder, at det bliver sværere for små partier at opnå valg til Europas største parlament. Med de nye regler bliver kandidater fra regeringspartiet Lov og Retfærdighed favoriseret.

    Præsident i tvivl

    Men nu er det ikke sikkert at loven om Europa-Parlamentsvalget bliver implementeret. Præsident Andrzej Duda bryder sig ikke om den nye lov, og siger at han er tilbøjelig til at blokere for den.

    – Jeg ser ikke noget behov for en sådan grundlæggende begrænsning af adgangen til Europa-Parlamentet, siger præsidenten.

    – I praksis elimineres loven mindre grupper. En del af det polske samfund vil få følelse af at blive frataget deres repræsentation i Europa-Parlamentet, siger Duda til Dziennik Gazeta Prawna.

    21 dages frist

    Fra datoen for lovens vedtagelse (27. juli) har præsidenten 21 dage til at beslutte sig for om han vil skrive under på loven eller ej.

    Den 26. maj 2019 skal polakkerne vælge medlemmer til Europa-Parlamentet.