Præsident-valgkampen er slut og forbudt

walesa_valg_lech_og_jaroslaw
Søndag skal polakker stemme om, hvem der skal være Polens præsident fra august og fem år frem. Den mest kendte polske præsident Lech Walesa ses her sammen med sin søn Jaroslaw, ved en tidligere polsk afstemning. De første polls fra valget ventes søndag, når valgstederne lukker. Arkivfoto.

WARSZAWA: Fra midnat fredag og frem til søndag når valgstederne lukker, er det forbudt at offentliggøre meningsmålinger og valgkampmateriale om præsidentvalget i Polen.

LÆS  NIK: Præsidentvalget var i strid med forfatningen

Valgkampen forud for præsidentvalget i Polen er slut. Siden midnat mellem fredag og lørdag, har der været spærretid. Det betyder, at det er forbudt at agitere for kandidaterne, ligesom det er forbudt at offentliggøre valgresultater. Det gælder også på internettet. Det er en fast regel i Polen forud for et valg, at der indføres spærretid 24 timer før en valgdag. Ideen er, at vælgerne skal have fred og ro den sidste dag før valget, til at overveje hvor krydset skal sættes.

LÆS OGSÅ: Et valg for eller imod demokrati

Resultat mandag

Valget gennemføres i en kombination af et normalt valg og et valg med brevstemmer. Valgstederne åbner søndag klokken 7.00 – og lukker klokken 21.00. De første polls kommer når valgstederne lukker søndag, og et endeligt resultat ventes i løbet af mandag.

Der er på forhånd udtrykt stor utilfredshed med måden valget gennemføres på. Den tidligere polske udenrigsminister Radek Sikorski siger, at afstemningen om den polske præsident mange steder i verden ikke er gennemført korrekt, og at polakker ikke har lige adgang til valget. Uanset resultatet hærger mistilliden, og der er fra flere sider allerede sat spørgsmålstegn ved valgets legitimitet.

Valg igen den 12. juli?

Det afgørende for valget søndag er, om den siddende præsident Andrzej Duda kan opnå de nødvendige 50 procent af stemmerne, for umiddelbart at blive genvalgt. Alle målinger peger dog på at Duda kun får mellem 30 og 45 procent af stemmerne. Det resultat betyder, at polakkerne skal ud i en anden valgrunde søndag den 12. juli, hvor de to kandidater med de fleste stemmer ved valget søndag, skal op mod hinanden. Alt tyder på, at modkandidaten bliver Warszawa-borgmesteren Rafal Trzaskowski.

LÆS  NIK: Præsidentvalget var i strid med forfatningen
LÆS  Kvinde frikendt for at fornærme præsidenten

Hårde straffe

Og i Polen tager man spærretiden alvorligt. Politi og anklagemyndigheden er forpligtet til at forfølge partier, folk og kandidater der overtræder reglerne om spærretiden. Straffen er bøder på op til 1 million zloty.

Det er dog tilladt under spærretiden, at opfordrer polakkerne til at stemme. 387.000 polakker der er bosat udenfor Polen har tilmeldt sig valget. Det er det største antal nogensinde ved et polske valg.

Mere om præsident-valget i Polen?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig.
Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp.
DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00
Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.