Præsident vil videre med missilskjold uden USA

  Komorowski_vil_videre_med_missilskjold_Polen_polennu

  Polens præsident mener, at Polen skal fortsætte med missilskjoldet, og inddrage NATO mere i projektet. Foto: Præsidentens Kontor.


  WARSZAWA: Polens præsident Bronislaw Komorowski mener ikke, at missilskjoldet skal opføres ud fra amerikanske interesser.


  Polens præsident, Bronislaw Komorowski, siger, at Polen skal gå videre med planerne om et missilskjold, uanset om amerikanerne er med eller ej. Han mener derimod, at det er vigtige at NATO er med. En anbefaling han har givet til den polske regering.

  Det kom frem i et interview med det polske ugeblad Wprost i anledning af toårsdagen for præsidentens indsættelse.

  En fejltagelse

  – Vores fejl var, at vi ved at acceptere det amerikanske tilbud om skjoldet, ikke har taget nok hensyn til konsekvenser ved et præsidentskifte (i USA, red.).

  – Det har vi betalt en høj politisk pris for.

  – Vi må ikke gentage den fejl, sagde præsidenten.

  Aftale fra 2008

  Polens udenrigsminister Radoslaw Sikorski underskrev i august 2008 en aftale om et missilforsvarssystem med daværende præsident, George W. Bush. Med Obamas tiltrædelse blev aftalen ændret markant.

  NATO med

  Komorowski mener, at selv om det er et amerikansk system, der skal installeres, så bør det være en del af et samlet NATO på polsk jord.

  – Vi skal have det element med i det polske forsvar, understregede præsidenten.

  Ingen nytte

  – Det giver ikke mening at bruge mange penge på militær-teknologi, hvis ikke det kan beskytte os mod de mest typiske og farlige former for angreb fra luften, sagde præsidenten.

  – I dag har vi et forældet system, som ikke er velegnet til at forsvare landet.

  Det oprindelige missilforsvar, der blev aftalt mellem USA og Polen, havde til formål at beskytte mod angreb fra “slyngelstater” som f.eks. Iran.

  Russisk modstand

  Det er især modstand mod projektet fra Moskva, der fik USA til at skifte mening om missilskjoldet. Rusland opsatte straks som konsekvens af planerne, et radarsystem tæt på den polske grænse i Kaliningrad.

  Kandidat-besøg

  Bronislaw Komorowski talte med den amerikanske præsidentkandidat, Mitt Romney, om problemet, da han besøgte Polen i juli, men har ikke villet uddybe samtalernes indhold.