Præsidentvalget kan afgøres i første runde

  Lech_Walesa_Bronislaw_Komorowski_præsidenter_Polen_3

  Polens præsident Bronislaw Komorowski (tv.), kan bliver den anden præsident i Polens nyere historie der bliver genvalgt. Aleksander Kwasniewski var den første, her er de i selskab med en anden tidligere præsident, Lech Walesa der også har modtaget Nobels Fredspris for sin indsats for kommunismens kollaps og et frit Polen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Hvis præsident Bronislaw Komorowski vælger at genopstille, ligner han på forhånd en sikker vinder ved præsidentvalget i maj i Polen.


  En meningsmåling forud for præsidentvalget i midten af maj giver en sikker sejr til den siddende præsident Bronislaw Komorowski, hvis han vælger at genopstille. Det har præsidenten endnu ikke meddelt.

  Valgt i første runde

  65 procent af polakkerne giver ifølge en ny meningsmåling udtryk for, at de foretrækker den siddende præsident. I december var det 56 procent af polakkerne, der pegede på Bronislaw Komorowski.

  Mindst 50 procent

  Resultatet betyder, at præsidenten kan nøjes med en valgrunde, da en kandidat der opnår mere end 50 procent er valgt. Ellers skal der to uger senere foretages en anden valgrunde, skriver IAR.

  Langt til rivaler

  Andrzej Duda, der er kandidat for det største oppositionsparti Lov og Retfærdighedspartiet, får opbakning fra 21 procent af polakkerne, hvilket er en tilbagegang på 5 procent i forhold til december.

  Springer listen

  Den yngste kandidat, venstrefløjens 35-årige Magdalena Ogorek fra Den Demokratiske Venstre Alliance, der netop har meddelt sit kandidatur, får overraskende tilslutning fra 6 procent af polakkerne.

  Janusz Korwin-Mikke, kandidaten for den yderste højrefløj, får kun opbakning fra 3 procent af polakkerne. Den liberale Janusz Palikot får opbakning fra en procent af stemmerne, en tilbagegang fra 2 procent i december.