Donald_Tusk_Israel_Polen_polennu

Det ellers så gode forhold mellem Polen og Israel er sat på en hård prøve, efter at det polske parlament har forbudt rituel slagtning af dyr i Polen. Arkivfoto.


WARSZAWA: Fredag besluttede Polens parlament at forbyde kosher og halal-slagtninger af dyr i Polen. Israel protesterer i skarpe vendinger.


Israels udenrigsministerium kritiserer i usete skarpe vendinger det polske parlament, efter fredagens beslutning om at forbyde kosher og halal-slagtning af dyr i Polen.

Israel kalder beslutningen for ”fuldstændig uacceptabel”, skriver Reuters.

Jødisk og polsk historie

– Polens historie er tæt forbundet med historien om det jødiske folk. Beslutningen vil for alvor skade processen med at genoprette det jødisk liv i Polen, skrev det israelske udenrigsministerium mandag.

Ny jødisk forhindring

Det israelske udenrigsministerium mener, at forbuddet mod kosher slagtning hindre udbredelsen af jødisk kultur i et land, der før Anden Verdenskrig havde millioner af jødiske indbyggere.

Parlament tiltræder

Polens parlamentsmedlemmer stemte for et forbud mod kosher og halal slagtning fredag. I december forbød den polske forfatningsdomstol rituel slagtning, da det strider imod reglerne om dyrs rettigheder i Polen.

Forventer handling

– Vi opfordrer parlamentet til at revurdere beslutningen og forventer, at de relevante myndigheder vil sikre, at de religiøse traditioner for det jødiske folk kan fortsætte, hedder det i erklæringen fra Israels udenrigsministerium.

Overrabbiner truer

På søndag vil Polens overrabbiner, Michael Schudrich, meddele om han vil fratræde sin stilling, hvis forbuddet mod rituel slagtning opretholdes.

Polakker imod

Ifølge en meningsmåling fra GFK Polonia i marts, så støtter 61 af polakkerne et forbud mod kosher og halal slagtning.