Valuta:100 PLN koster 176,10 DKK
Tirsdag 21 januar 2020

Protester i sympati for de fyrede og udsatte dommere

Demonstrationen foran Justitsministeriet i Warszawa mod politikernes forsøg på at tage kontrollen over domstolene. I mere end 100 byer inden og udenfor Polens grænser var der demonstrationer og protester søndag eftermiddag. Privatfoto.
KrimiWARSZAWA: I den polske hovedstad, i London, Berlin, Oslo og i mere end hundrede polske byer, har der søndag eftermiddag været demonstrationer foran retsbygninger til fordel for de fyrede og truede dommere i Polen.
Af: Jens Mørch
1. december 2019 - 20:35

Politikernes fortsatte indblanding i domstolenes arbejde, og Kaczynski-regimets ønske om at kontrollere domstolene, har i dag udløst store demonstrationer i mere end hundrede polske byer, skriver arrangørerne. Men også uden for Polen, har der været demonstrationer foran retsbygninger og regionale og lokale domstole; blandt andet i London, Berlin og Oslo. I Warszawa var der taler og underholdning dagen igennem.

Fyret dommer: Fortsæt kampen

- Jeg appellerer til alle dommerkolleger: Ignorer truslerne, vær uafhængig og vær modig, sagde dommer Paweł Juszczyszyn, der selv er blevet fyret for få dage siden som dommer i Olsztyn.

Men det er ikke kun dommerne og polakkerne, der er utilfreds med retstilstanden i Polen. EU har flere sager kørende mod Polen, netop på retsområdet, men alt preller af på den polske regering, der har meddelt at arbejdet fortsætter, selv om modstanden nationalt og internationalt vil blive barsk. Polen vil ikke følge EU-domstolen seneste afgørelse, siger Polens stærke partiformand Jaroslaw Kaczynski. Han vil fortsætte arbejdet med magtovertagelsen over domstolene, og trods EU-dom, vil Polen ikke droppe et særligt Domstolsråd, der skal vurdere om dommerne er ”gode nok” til arbejdet, i politikernes øjne vel at mærke.

Kaczynski kollega har skiftet side

Den nu pensionerede dommer ved forfatningsdomstolen og den nationale valgkommission, Wojciech Hermeliński, talte også til demonstrationen i Warszawa. Han var en tæt allieret med Kaczynski-brødrene, da præsident Lech Kaczynski levede, men søndag sagde han i den polske hovedstad.

- Vi ved, hvor forfærdelig og undertrykkende, den kommunistiske magt var.

- Derfor fortjener alle dommerne også stor respekt for at reagere mod det der sker, og I gør det med værdighed, med stolthed kæmper I imod lovløshed, som I også har svoret ed på. I lever virkelig op til principperne om ærlighed og værdighed, sagde den tidligere Kaczynski-kollega.

I Warszawa bar demonstranter banner med slagord som: Ære og respekt for de standhaftige dommere, Kære Gud – frels Polen fra Ziobra (kontroversiel justitsminister, red.).

SE LISTE
Eksternt link: Liste over demonstrationer

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 21. januar 2020
08:00-12:00

Skyet

Skyet
1 °C

I dag, 21. januar 2020
09:00-12:00

Skyet

Skyet
4 °C

I dag, 21. januar 2020
09:00-12:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
0 °C

I dag, 21. januar 2020
09:00-12:00

Skyet

Skyet
1 °C

I dag, 21. januar 2020
09:00-12:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
-1 °C