Tusk_og_Putin
SMOLENSK: Ruslands Vladimir Putin og Polens Donald Tusk sidder lige nu sammen i Smolensk og afventer informationer om det forulykkede præsident-fly.
LÆS  Nye afsløringer om Kaczynski-misbrug af statens fly


Ruslands premierminister Vladimir Putin og Polens Donald Tusk sidder lige nu sammen på ulykkesstedet i Smolensk, for at finde ud af hvad der gik galt, da det polske præsidentfly kl. 8:56 dansk tid, forulykkede under indflyvningen til Smolensk Lufthavnen.

Undersøgelsen transmitteres direkte på polsk tv.

Formentlig pilotfejl

Foreløbig tyder alt på, at kaptajnen i det polske præsidentfly overhørte anbefalingerne fra den russiske flyveledelse. På grund af dårligt vejr meddelte de russiske myndigheder nemlig i god tid, at præsidentens fly skulle lande i den hviderussiske hovedstad Minsk.

Den anbefaling trodsede den polske pilot, og fløj mod tågen i Smolensk.

Forulykket i fjerde forsøg

I Smolensk forsøgte præsidentens flyver at lande tre gange, hvilket er et brud på alle internationale sikkerhedsregler. Hvis en landing afbrydes, og det alene skyldes vejret, så må man ikke forsøge igen.

Det gjorde besætningen på det polske præsidentfly, trods advarsler, ikke mindre end tre gange. Fjerde gang gik det galt.

Flyet strejfede en trætop cirka 1,5 kilometer fra landingsbanen i Smolensk, og brød i brand. Herefter styrtede flyet til jorden, og samtlige 97 ombordværende var dræbt på stedet.

Polens midlertidige præsident, eller statsoverhoved, er nu formanden for Sejmen, Bronislaw Komorowski, der først på måneden blev valgt som sit partis kandidat til præsidentvalget.

LÆS  Ti år med konspirationer om flyulykken i Smolensk
LÆS  Kritik af Kaczynski for at trodse corona-advarsler