Valuta:100 PLN koster 174,80 DKK
Onsdag 13 november 2019

Rapport: Polen driver klapjagt på kritiske dommere

Amnesty Internationale kommer i en ny rapport, med en ny sønderlemmende kritik af den polske regerings kamp for at overtage domstolene. Flere sager fra EU er også på vej. Arkivfoto.
PolitikKØBENHAVN: Amnesty International skriver i en ny rapport, at Polens regering forsøger at tage magten over domstolene. EU Kommissionen har flere sager kørende mod Polen der bryder de aftalte demokratiske værdier i fællesskabet.
Af: Jens Mørch
5. juli 2019 - 12:17

Dommere, der forsøger at beskytte retssystemets uafhængighed fra regeringens indblanding, udsættes for chikane både online og på jobbet. Det afslører ny rapport fra Amnesty International.

Amnesty dokumenterer hvordan Polens regering siden 2015 har indført lovgivning, der har undermineret retssystemets uafhængighed.

- Justitsministeren har fået beføjelser til at kunne afskedige og ansætte formænd og næstformænd for retten og til at tvinge højesteretsdommere på pension. Regeringen har brugt disciplinære procedurer til at lukke munden på dommere, der har kritiseret reformerne. Dommerne er nu i fare for at miste deres job, står der i rapporten fra Amnesty International.

LÆS MERE
Eksternt link: Amnesty Polen 4. juli 2019

Heksejagt

- De polske myndigheder har igangsat en heksejagt. De intimiderer og bagvasker i al hemmelighed de polske dommere og anklagere, der på modig vis har protesteret imod den politiske indblanding i retssystemet. Chikanen bør stoppe øjeblikkeligt, siger Barbora Cernusakova, der er researcher hos Amnesty.

I rapporten står der endvidere: Nedbrydningen af retssystemets uafhængighed har alvorlige konsekvenser for advokater, der har kritiseret udviklingen. Amnesty har talt med dommer Waldemar Zurek, tidligere talsmand for foreningen for landets domstole. Han fortæller, hvordan han i årevis har lidt under chikane, efter han offentligt udtrykte kritik af regeringens reformer. Han har modtaget hademails, truende sms’er og er blevet udsat for en smædekampagne på landsdækkende TV. Flere af hans familiemedlemmer trues af retssager. Men han er langt fra den eneste. Rapporten indeholder en lang række eksempler om dommere der udsættes for hadkampagner og chikane.

Ingen politisk indblanding

- Dommere bør kunne opretholde loven uden politisk indblanding. Polens regering bør øjeblikkeligt droppe enhver anklage mod dommere og anklagere for deres legitime arbejde og lovlige protester. De bør fremover stoppe de disciplinære sanktioner i deres forsøg på at få kontrol over retssystemet, siger Barbora Cernusakova.

LÆS MERE
Eksternt link: Amnesty Polen 4. juli 2019

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 13. november 2019
20:00-00:00

Delvis skyet

Delvis skyet
13 °C

I dag, 13. november 2019
22:00-00:00

Kraftig regn

Kraftig regn
7 °C

I dag, 13. november 2019
23:00-00:00

Let regn

Let regn
7 °C

I dag, 13. november 2019
23:00-00:00

Skyet

Skyet
12 °C

I dag, 13. november 2019
23:00-00:00

Let regn

Let regn
3 °C