Regeringen afviser højere polske gaspriser

  Polakker_får_billigere_gas_0


  WARSZAWA: Den polske energiminister har afvist at give det statslige gasselskab PGNiG lov til at hæve gaspriserne, selv om de betaler overpris til Rusland.


  Polens seks millioner gaskunder kan ånde lettet op. Det nationale polske gasselskab PGNiG har søgt om tilladelse til at hæve gaspriserne i Polen, fordi selskabet betaler langt mere end markedsprisen for gassen fra Gazprom i Rusland.

  Stigning på 24 procent

  PGNiG siger også, at på grund af valutaforholdet mellem dollars og zloty, så er priserne i Polen i tredje kvartal i år, 24 procent højere end samme periode sidste år.

  Bekymret over behandling

  Polens energiminister Budzanowski siger, at den polske regering er bekymret over, at kunder i de central-og østeuropæiske lande bliver behandlet uretfærdigt af Gazprom, i forhold til vesteuropæere, som har lavere gaspriser.

  – Vi vil behandles på samme måde som andre kunder i Vesteuropa. Europa er stadig opdelt i landene i Central-og Østeuropa og i Vesteuropa.

  ”Gazprom-muren”

  Der går stadig en mur gennem Europa, langs floden Oder… – det er en mur der er lavet af Gazprom, sagde den polske minister.

  Polen betaler overpris

  I øjeblikket er den gennemsnitlige pris på gas i Vesteuropa på mellem 400 og 420 dollars. Polen betaler over 500 dollars.

  Gazprom undersøges

  Gaszprom er i øjeblikket mistænkt for kartelaftaler af Europa-Kommissionen, og den 4. september sagde kommissionen, at den vil undersøge om Gazprom har forsøgte at hindre handel med gas på tværs af landegrænser, hindrer spredning af udbuddet og har et uretfærdigt forhold mellem gas-og oliepriser.