Regeringskrise: Polsk vicestatsminister fyret 

Vicestatsminister fyret
Partileder og tidligere regerings-koaltionspartner og vicestatsminister Jaroslaw Gowin, er indstillet til fyring af den polske statsminister Mateusz Morawiecki. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens statsminister har bedt præsident Andrzej Duda om at afskedige partileder og vicestatsminister Jaroslaw Gowin.

LÆS  Public service TVP i ny hetz mod Donald Tusk

Regerings-koalitionen under Jaroslaw Kaczynskis ledelse er sprængt. Polens statsminister Mateusz Morawiecki har bedt præsident Andrzej Duda om at afskedige Jarosław Gowin. Han er/var vicestatsminister – og minister for udvikling, arbejde og teknologi. Det oplyste regeringens talsmand Piotr Mueller tirsdag aften.

Støt et frit medie – støt polennu.dk: Læs mere her.

Vicestatsminister fyret for manglende støtte

Årsagen er vicestatsministerens kritik og den manglende opbakning til regeringens nye plan, der blandt andet betyder skatteforhøjelser til polakkerne. Det kom frem på en pressekonference tirsdag aften.

Umiddelbart betyder fyringen, at Kaczynski-regeringen fortsat ikke har flertal for sin plan, lige som regeringen heller ikke har flertal for en ny medielov, der kan betyder enden for den populære tv-station, TVN.

Ingen overraskelse

Fyringen kommer ikke som en overraskelse. Lang tids intern splid mellem de tre koalitionspartier kulminerede i dag med fyringen af Gowin.

Flere rygter og kilder hævder overfor polennu.dk, at Kaczynski-regeringen alligevel har skaffet sig et flertal i parlamentet for den økonomiske plan, og for inddragelsen af sendetilladelsen til TVN.

Onsdag formiddag skal forslaget til den nye medielov, der udelukker det amerikanske ejerskab af TVN, behandles i det polske parlament.

Selv om den ene koalitionspartner i regeringen nu er ude, er det langt fra slut med de interne konflikter i den polske regering. Den polske statsminister Mateusz Morawiecki og justitsminister Zbigniew Ziobro er også på konfliktkurs med hinanden i forholdet til EU’s indflydelse i Polen.

LÆS  Internt EU-slagsmål med krav om straf til Polen

Polexit?

Den polske justitsminister er klar til at melde Polen ud af EU, mens statsministeren modsat hævder at det aldrig kommer til at ske.

LÆS  Regeringstalsmand: Ingen planer om at forlade EU
Støt et frit medie – støt polennu.dk: Læs mere her.