Regeringsparti planlægger internt præsidentvalg

  Partiet Borgernes Platform’s premierminister, Donald Tusk, stiller overraskende ikke op til præsidentvalget i november. Nu skal partiet ud i en urafstemning for at finde en ny kandidat. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Regeringspartiet, Borgernes Platform, vil lade en intern valgkamp afgøre hvem der skal være partiets kandidat til præsidentvalget.


  Det er overvejende sandsynligt, at Polens næste præsident bliver et medlem af regeringspartiet Borgernes Platform (PO).

  I sidste måned meddelte premierminister Donald Tusk overraskende, at han ikke er kandidat til præsidentvalget i november.

  Hovedbestyrelsen samlet

  Det var også en overraskelse for partiorganisationen, der nu skal udpege en anden kandidat. Hovedbestyrelsen for Borgernes Platform er samlet i disse dage for at drøfte situationen.

  En talsmand siger, at man ikke udpeger en præsidentkandidat nu, men vil lade det være op til medlemmerne at finde den person, der får de bedste chancer for at blive Polens næste præsident. Det sker ved en urafstemning i marts blandt partiets 46.000 medlemmer.

  To stærke kort

  Borgernes Platform har det luksusproblem, at man har to egnede og populære kandidater at stille op. Formanden for Sejmen Bronislaw Komorowski, der er meget populær i Polen, og landets udenrigsminister Radek Sikorski, der ved en meningsmåling sidste år blev kåret som den mest troværdige politiker i Polen.

  Internt præsidentvalg

  Grzegorz Schetyna, der er gruppeformand for partiet i Sejmen siger, at der skal holdes en intern valgkamp der gør det muligt at opstille flere kandidater, og at det skal være partiets medlemmer, der skal udpege den nye præsidentkandidat for partiet.

  Afstemning styres af partiets borgmester i Warszawa, Hanna Gronkiewicz-Waltz, og resultatet offentliggøres lige inde påske.

  E-mail afstemning

  Jaroslaw Gowin, der er ledende medlem af partiets konservative fløj, mener, at man skal få afstemningen overstået ved, at medlemmerne sender en e-mail, med navnet på deres favorit, til partiets hovedkontor.

  Plads til flere

  Men det afviste Donald Tusk’s talsmand Pawel Gras overfor journalister i Warszawa.

  – Det er partiet Borgernes Platforms klare hensigt, at gøre det muligt for flere partimedlemmer at stille op til den kommende præsidentnominering.

  Komorowski i front

  Uanset om nye kandidater skulle melde sig i opløbet, er det højest usandsynligt at finde en kandidat der kan slå den siddende udenrigsminister og formanden for Sejmen.

  I den seneste meningsmåling, som polennu.dk er bekendt med, fører formanden for Sejmen Bronislaw Komorowski knebent over den polske udenrigsminister Radek Sikorski, når det gælder kampen om præsidentposten.