Regeringspartiet mister opbakning blandt de unge

  unge_demo_warszawa_lapp

  De unge vælgere foretrækker Europa-listen og Robert Biedrons nye parti forår, når de skal sætte deres kryds til Europa-Parlamentet i maj. Foto: Piotr Lapinski, LAPP Foto.


  WARSZAWA: De unge har fravalgt regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) til EU-valget, viser en måling for stemmeberettigede polakker under 35 år.


  I en ny måling forud for EU-valget den 26. maj, bliver regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) kun fjerdestørst blandt vælgere i aldersgruppen 18 – 34 år. Hvis det alene var polakker under 35 år, der skulle sammensætte Europa-Parlamentets polske gruppe, ville resultatet se sådan ud:

  Europa-listen: 24 procent
  Partiet Forår: 22 procent
  ’15 Kukiz : 18 procent
  Lov og Retfærdighed: 13 procent

  Regeringspartiet Lov og Retfærdighed, er siden september dalet fra 23 procents opbakning blandt de unge, ned til nu bare 13 procent. Europa-listen, der er en koalition af fem partier, samler mest opbakning med 24 procent. Europa-listen havde ønsket at den kunne samle hele oppositionen mod regeringspartiet. Men Robert Biedron, tidligere SLD og Palikot-medlem, kendt homo-aktivist og tidligere borgmester i Slupsk, vil med hans nydannede parti Forår stå alene. Og blandt de unge, er det med stor succes, viser tallene.

  Valg 26. maj

  Partiet Forår var ikke dannet i september, da regeringspartiet fik 23 procent af de unge stemmer, men selv om det vil være indlysende at tro, så er det næppe Biedrons Forårs-parti der har taget deres vælgere. Derimod er det mere sandsynligt, at Kukiz-listen har suget mange af regeringspartiets vælgere til sig.

  Der er valg til Europa-Parlamentet i Polen den 26. maj – samme dag som i Danmark – og der er valg til det nationale parlament senest til efteråret, og præsidentvalg i 2020.