Regeringspartiet stormer frem i ny meningsmåling

  Donald_Tusk_fører_i_meningsmålinger

  Donald Tusk og partiet Borgernes Platform (PO) vil kunne danne regering alene, hvis der havde været valg i Polen i den forløbne uge. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Hvis der var valg i Polen i dag kunne Donald Tusk og Borgernes Platform (PO) danne regering uden koalitionspartnere.


  Den polske statsminister, Donald Tusk, kan med indenrigspolitisk ballast tage imod de europæiske statsledere, når Polen overtager formandskabet i EU den 1. juli.

  En ny meningsmåling der blev offentliggjort fredag viser, at hvis der var valg i sidste uge, så ville regeringspartiet Borgernes Plaform (PO) med Donald Tusk som formand, kunne danne regering uden at have koalitionspartnere, skriver dagbladet Rzeczpospolita.

  Stor stigning

  Målingen, der er gennemført af GfK Polonia, viser at Donald Tusks parti ville få opbakning fra 49 procent af stemmerne. For to uger siden høstede partiet støtte fra 45 procent af polakkerne, mens det for en måned siden kun var 42 procent af polakkerne der støttede Tusk.

  Hvis det var valgresultatet ville Borgernes Platform opnå 251 pladser ud af 460 i det polske parlament, og dermed have absolut flertal.

  Kaczynski tilbage

  Fremgangen er i stor udstrækning sket på bekostning af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), der på to uger har tabt 7 procent i målingerne. PiS og Jaroslaw Kaczynski nu er nede på bare 27 procent. I maj ville 35 procent stemme på Kaczynski.

  Den Demokratiske Venstre Alliance ville få 13 procent af stemmerne og det er uændret i forhold til seneste måling.

  Ude af Sejmen

  Junior koalitionspartneren, det polske Bondeparti, ville kun opnå 3 procent, og udbrydergruppen fra PiS, Polen kommer Først ville kun får 2 procent af stemmerne. Spærregrænsen er på 5 procent i Polen, og ingen af partierne ville dermed opnå valg til Sejmen.

  Der er endnu ikke fastsat nogen valgdato for parlamentsvalget i Polen, men det skal i henhold til forfatningen gennemføres i perioden fra den 6. oktober til den 4. november.