Region Midtjylland dropper vækstregion i Polen

  Bent_Hansen_region_midt_Danmark_polen_polennu

  – Tiden er løbet fra de klassiske venskabssamarbejder. Nu tager vi udgangspunkt i vores egne faglige styrkepositioner og går efter de mest attraktive samarbejdspartnere, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S) som baggrund for at droppe region Nedre Schlesien i Polen. Foto: Region Midt.


  AARHUS: Region Midtjylland stopper samarbejde med polsk region, selv om de to regioners ”hovedstæder” er EU kulturbyer; Wroclaw i 2016 og Aarhus i 2017.


  Region Midtjylland tror ikke længere på vækst og merværdi i Polen og Rumænien, skriver jp.dk. Derfor vil regionen koncentrere sin internationale indsats om samarbejde med Shanghai og Ungarn.

  Den nye strategi, som regionsrådet vedtog før påske, skal styrke Region Midtjyllands samarbejde med de stærkeste faglige miljøer i verden.

  Nye tider

  – Tiden er løbet fra de klassiske venskabssamarbejder. Nu tager vi udgangspunkt i vores egne faglige styrkepositioner og går efter de mest attraktive samarbejdspartnere, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).

  Den region i Polen, som den danske region Midt opsiger samarbejdet med, er region Nedre Schlesien med regionshovedstaden Wroclaw, som Bent Hansen selv underskrev en aftale med tilbage i 2008.

  SE AFTALEN
  Læs samarbejdsaftalen mellem den polske og den danske region.

  Vækker undren

  Flere dansk-polske erhvervsfolk siger til polennu.dk, at de undrer sig over regionens beslutning. F.eks. har et netop nyåbnet dansk-polsk handelskammer (pdcc.dk) kontor i Herning i hjertet af region Midtjylland, og et andet spændende samarbejde mellem regionen med store muligheder for udvikling og eksponering, kommer indenfor få år.

  Regioner med EU-status

  Begge ”hovedstæder” i de to regioner skal nemlig være EU-kulturbyer – Wroclaw i 2016 og Aarhus i 2017. Det samarbejde kunne være en unik chance for øget kontakterne mellem regioner, og arrangementerne giver store muligheder for EU-finansieret samarbejde til gavn for begge regioner, siger flere dansk-polske erhvervsfolk til polennu.dk.

  Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jens Christian Møller, der er formand for det nye polsk-danske handelskammer med adresse i Herning.

  Ingen synlige resultater

  – Vi indstiller samarbejdet i Polen og Rumænien, hvor det har været svært at skabe synlige resultater, og samarbejdet med Leningrad Oblast i Rusland er under overvejelse. Til gengæld fastholder vi vores strategiske samarbejde med Shanghai i Kina og to regioner i Ungarn. Der har vi stort udbytte af samarbejdet på områder som sundhed, rehabilitering, uddannelse samt energi- og miljøsamarbejde, og der har vi kunnet inddrage en lang række virksomheder, organisationer og kommuner i samarbejdet, siger Niels Erik Andersen, kontorchef, Internationalt Kontor til jp.dk.

  polennu.dk følger sagen.