Reklamer på boliger skal stoppes af nye regler

  Minister vil forbyde reklamer som denne på bygninger, hvor de dækker for vinduerne i boligerne. En ekspert mener, at det kræver en lovændring. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Ministeriet for Infrastruktur vil lave regler, der forhindre at reklamer på bygninger dækker vinduer i boligblokke og ejendomme.


  – Vores liv er blevet et mareridt, siger Krystyna Szewczyk, der bor i en lejlighed i Warszawa. Hendes vinduer er dækket til af en stofreklame, der dækker det meste af ejendommen ud til gaden.

  Mørkt om dagen – lyst om natten

  – Om dagen må vi tænde lys, og om natten lyser spots vores lejlighed op, så vi ikke kan sove, siger Krystyna til Dziennik Gazeta Prawna.

  Ingen lovgivning

  Der er ingen love eller regler for at hænge reklame op på bygninger, og det er dermed ikke direkte forbudt, at dække lejeres vinduer til, så der ikke kommer lys ind i stuerne.

  Ministeriet for Infrastruktur ønsker at indføre regler for brugen af reklame på bygninger, som vil forbyde reklamer der dækker beboeres vinduer i etageejendomme.

  Men det mener en juridisk ekspert ikke er muligt.

  Ikke forbudt

  – Lovgivningen giver ikke hjemmel til et forbud mod bygningsreklamer, eller på krav til lysindfald i etageejendomme. Der skal en lovændring til, hvis de ramte borgere skal kunne kræve, at få reklamerne fjernet, siger Marek Grychalski, der er partner i advokatfirmaet Nowakowski & Partmers.

  Ministeriet afviser kritikken, og oplyser, at nye regler er på vej for at beskytter ejere og lejere mod at blive ’mørkelagt’ af en reklame.