Retssag mod præsidenten begyndt i Warszawa

  Lech Walesa vil renses for beskyldninger, fremsat af Polens nuværende præsident om, at Lech Walesa skulle have samarbejdet med det hemmelige politi under kommunismen i Polen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Lech Walesa kræver at præsident Lech Kaczynski trækker falske beskyldninger tilbage. Retten blev sat i går, men udskudt til 18. december.


  Polens tidligere præsident Lech Walesa har stævnet den nuværende præsident Lech Kaczynski for injurier og kræver 100.000 zloty som kompensation for falske beskyldninger.

  Kodenavn: Bolek

  I fjor beskyldte den polske præsident Lech Kaczynski sin politiske modstander og tidligere præsident, Lech Walesa, for at have samarbejdet med det hemmelige polske kommunistiske politi (SB) i 1970’erne.

  Ifølge den polske præsident skulle Walesa have arbejdet under kodenavnet: Bolek.

  Renset

  Lech Walesa, der var Solidarnosc første formand i 1980, henviser til, at han har gennemgået flere omfattende sikkerheds-undersøgelser, og at en domstol så sent som i år 2000 frikendte ham for alle anklager.

  – Jeg var offer for de kommunistiske hemmelige tjeneste, ikke en samarbejdspartner, siger Lech Walesa.

  Tidligere forsøg

  Det er ikke første gang at Lech Walesa mødes med anklager om samarbejde med det hemmelige politi. Forfatterne Slawomir Cenckiewicz og Piotr Gontarczyk, der arbejder på instituttet for national erindring (IPN) har skrevet bogen ’Det hemmelige politik og Lech Walesa’, der udkom sidste år.

  Falske beviser

  Den tidligere præsident afviser alle beskyldninger om at have samarbejdet med de kommunistiske efterretningstjeneste og hævder, at hemmelige agenter må have produceret falske dokumenter på ordre fra præsident Lech Kaczynski.

  Ingen præsidenter

  Præsident Lech Kaczynski mødte ikke op i retten i går, og hans talsmand fra præsidentpaladset, Wladyslaw Stasiak sagde til Polskie Radio, at præsidenten ikke vil møde op personligt, men sende en advokat.

  Lech Walesa var heller ikke til stede ved dagens retsmøde.

  Giver ikke op

  Lech Walesa siger i en kommentar, at ligegyldigt hvor meget præsidenten prøver at vige uden om, så må han også respektere vores retssystem.

  – Det skal nok lykkedes mig, at få ram på ham alligevel, siger Lech Walesa, der ikke forstår at præsidenten, der både er jurist og statsoverhoved, ikke respekterer det polske retssystem.

  Retten blev sat i Warszawas byret i går, og genoptages den 18. december.