Retssag på vej mod bøddel fra nazi-lejren Sobibor

  Det første mindesmærke ved den tyske Sobibor udryddelseslejr, hvor mellem 150.000 og 250.000 mistede livet under Anden Verdenskrig, er opført i 1961 og ligger i det nuværende Polen, fem kilometer fra grænsen til Ukraine. Arkivfoto.


  MUNCHEN: Den 89-årige John Demjanjuk, der er anklaget for at have 27.900 menneskeliv på samvittigheden, stilles for retten til efteråret.


  En af bødlerne fra Nazitysklands udryddelseslejr Sobibor i det nuværende Polen, skal for retten. De tyske anklagemyndigheder er klar med anklageskriftet, skriver Ritzau.

  Til efteråret

  Retssagen, som tidligst ventes at finde sted i efteråret, kan blive et af Tysklands sidste store retsopgør med nazitiden. Den nu 89-årige bøddel har i årevis stået på Simon Wiesenthal Centrets liste over de 10 mest eftersøgte krigsforbrydere fra nazitiden, hvor også den danskfødte Søren Kam står opført. Søren Kam bor idag i Tyskland.

  Udleveret fra USA

  Den 89-årige Demjanjuk blev udleveret til Tyskland fra USA i maj, og anklages for som vagt i koncentrationslejren Sobibor i Polen, at have hjulpet nazisterne med at tvinge tusinder af polakker og jøder i døden.

  Som bevis anfører statsadvokaten blandt andet et SS-tjenestebevis med nummeret 1393 og en liste, som viser, at den ukrainskfødte Demjanjuk i 1943 blev overflyttet til Sobibor – året efter at han var havnet i tysk krigsfangenskab.

  Uskyldig

  John Demjanjuk nægter sig skyldig, og hans familie siger, at han er for skrøbelig til at overleve en retssag. En tysk lægeattest giver da også kun retten lov til at belaste den 89-årige i tre timer om dagen, skriver Ritzau.