Valuta:100 PLN koster 175,57 DKK
Fredag 24 januar 2020

Ridder af Elefantorden: Vi vidste ikke det var umuligt

Lech Walesa – Ridder af Elefantorden – foran sit eget våbenskjold, der er hængt op på Frederiksborg Slot. Billedet er fra Lech Walesa besøg i Danmark tidligere på måneden. I dag fejres Nobel Fredsprismodtagerens 76-års fødselsdag med venner og familie i Gdansk. Foto: Lars Møller.
Danmark-PolenHILLERØD: Polens tidligere præsident Lech Walesa er blevet Ridder af Elefantorden. Ceremonien fandt sted på Frederiksborg Slot. Søndag festligholdes hans 76-års fødselsdag med en klima-konferencer og inviterede gæster.
Af: Jens Mørch
29. september 2019 - 18:30

I dag har Polens Nobel Fredsprismodtager, Lech Walesa fødselsdag. Ikonet for frihed og demokrati er blevet 76 år. Morgenen tilbragte Lech Walesa sammen med flere af sine børn og børnebørn. Blandt andet sønnen Jaroslaw Walesa, der er tidligere medlem af Europa-Parlamentet, og som stiller op til valget i Polen om to uger.

Søndag eftermiddag var der klima-konference i Gdansk i dagens anledning, en konference der er arrangeret af Lech Walesa Instituttet. Søndag aften tager Lech Walesa og familien imod inviteret gæster til fejring af dagen i European Solidarity Centre i Gdansk.

Ridder af Elefantorden

Tidligere på måneden var Lech Walesa på Frederiksborg Slot i Hillerød, som et led i hans Danmarksbesøg. Her blev Lech Walesa udnævnt som Ridder af Elefantorden, da han fik sit personlige våbenskjold hængt op på slottet. Det er ikke fordi, at Walesa lige har modtaget Elefantorden. Den fik han af Danmarks Dronning i 1993, men det er først nu at det er lykkedes at få Lech Walesa til Hillerød, for at få den formelle proces som ridder gennemført.
I ceremonien, som Polen ambassade var vært for, deltog 50 inviterede gæster, hvoraf mange var ambassadører. Lech Walesa blev modtaget af Hillerøds borgmester Kirsten Jensen.

Vi vidste ikke bedre

Danmark mest erfarne og nuværende medlem af Folketinget, tidligere minister Bertel Harder, talte i forbindelse med udnævnelsen for Lech Walesa og gæsterne. Bertel Harder siger:
- Jeg holdt talen for ham, hvor jeg bl.a. fortalte om mit første møde med ham i Gdansk for ti år siden:

- Jeg spurgte ham dengang: Hvor turde I gøre oprør? Jeg havde lært på universitetet, at når et land først er blevet overtaget af kommunister, så er der ingen vej tilbage, fordi regimet sidder på alt: medier, bøger, investeringer, alt! Hvor turde I?”

- Jeg glemmer aldrig hans svar: Jamen vi var simple folk. Vi vidste ikke, det var umuligt…

- Det var ikke intellektuelle men jævne folk med en stærk forankring, der knækkede ryggen på kommunismen, siger Bertel Harder.

Danmark bød Walesa velkommen

Lech Walesa besøgte også statsminister Mette Frederiksen og fik hilst på kronprinsesse HKH Mary, udenrigsminister Jeppe Kofod, de tidligere ministre Uffe Ellemann-Jensen og Mogens Lykketoft, lige som Lech Walesa deltog i debatter med blandt andet Lykke Friis og Adam Holm.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 24. januar 2020
21:00-00:00

Skyet

Skyet
2 °C

I dag, 24. januar 2020
21:00-00:00

Skyet

Skyet
5 °C

I dag, 24. januar 2020
21:00-00:00

Delvis skyet

Delvis skyet
-1 °C

I dag, 24. januar 2020
21:00-00:00

Skyet

Skyet
2 °C

I dag, 24. januar 2020
21:00-00:00

Delvis skyet

Delvis skyet
-3 °C