Røget polsk fåre-ost

Oscypki

Røget polsk fåre-ost (Oscypek) er en traditionel polsk fødevare, der har været fremstillet i Tatra-bjerge siden 1400-tallet.

Osten har form af en dobbelt kegle eller en spindel. Dens unikke smag opnås ved 16 etaper fremstilling. Den er stærkt røget og er let salt. Røget polske fåre-ost (Oscypek) er lavet på mælk fra polske bjergfår. I nogle tilfælde anvendes der også komælk, men kun fra de såkaldte polske røde køer.

Hvis man anvender komælk, må mælken ikke være over 40%. Den røgede polske fåre-ost fremstilles kun i perioden fra maj til september. I Polen bliver røget polsk fåre-ost (Oscypek) som regel serveret med vin, vodka eller øl. Den kan spises på mange forskellige måder, og er kendt for at smage godt sammen med grillet ost.

Den røgede polske fåre-ost (Oscypek) er en af Polens 36 EU-beskyttede produkter, når det gælder madvarer.