Rusland fortsætter krigshandlinger i Ukraine

  kampe_i_ukraine_rusland_polen_polennu

  Ukrainske styrker rapporterer om beskydning af checkpoints i udkanten af Mariupol, og der anvendes avancerede russiske raketsystemer. Foto: Euromaidanpr.


  VILNIUS: Våbenhvilen mellem Ukraine, Rusland og de pro-russiske separatister eksisterer kun på papiret, siger NATO’s øverste militære leder.


  De militære leder i NATO tør ikke gætte på, hvor mange russiske soldater, der befinder sig i Ukraine, skriver DR. Alliancens øverste militære leder, general Philip Breedlove, siger, at situationen i Ukraine ikke er god.

  Våbenhvile kun på papir

  – Omfanget af hændelser og gensidige beskydninger svarer til, hvordan billedet så ud inden våbenhvilen, sagde han på et pressemøde i Vilnius, hvor forsvarschefer fra de 28 medlemslande holder møde.

  Våbenhvilen mellem Ukraine og de pro-russiske separatister i den østlige del af landet eksisterer kun på papiret.

  Putin holder ikke ord

  Våbenhvilen blev indgået mellem den russiske præsident Vladimir Putin og hans ukrainske kollega, præsident Petro Poroshenko i begyndelsen af september.

  Siden aftalen har der løbende været meldinger og rygter om skudvekslinger mellem de to stridende parter, og den ukrainske regering har tidligere bekræftet, at flere soldater er blevet dræbt under våbenhvilen.

  Russiske aggressioner

  Den 13. september sagde Ukraines premierminister Arsenij Jatsenjuk, at landet stadig var i en krigsfase, og at Rusland var den aggressive part.

  Vrimler med russiske soldater

  Philip Breedlove forklarede på pressemødet, at der stadig er russiske soldater inde i Ukraine.
  – Våbenhvilen har nu varet i to uger, men det vrimler altså stadig med russiske soldater inde i Ukraine, siger han. Det vurderes at over 3.000 mennesker har mistet livet, på grund af krigshandlingerne i det østlige Ukraine.

  Han forklarer, at det er svært at vurdere, hvor mange soldater der rent faktisk er i landet, da Rusland kontrollerer flere grænseområder. Det skulle dog være sikkert, at flere russiske tropper er vendt tilbage til Rusland.

  – Det er godt bortset fra, at de ikke er taget helt hjem og stadig er klar til med kort varsel at angribe Ukraine, hvis det er brug for det, siger Philip Breedlove.