nato_jagerfly
WARSZAWA: Ruslands præsident har sat angrebstropper ind ved grænserne til Polen, de baltiske lande og Ukraine.
LÆS  Polakker systematisk henrettet da Danmark blev besat


Torsdag indkaldte den polske statsminister til en briefing om den aktuelle sikkerheds situation. Rusland har store militære styrker stående ved flere grænser for at simulerer angreb på Estland, Letland, Litauen, Polen og Ukraine.

NATO soldater

Amerikanske soldater er kommet til Polen, som en del af NATO’s styrkelse af den østlige flanke som svar på Ruslands massive oprustning. De fleste NATO lande har sendt styrker til området – de tre baltiske lande er under britisk, tysk og canadisk ledelse, mens det i Polen er amerikanerne der har kommandoen over de militære styrker. Ukraine står udenfor NATO, men har indledt et samarbejde med alliancen.

Putin bekræfter

Til det Kreml-kontrollerede medie Sputnik, siger Ruslands præsident Vladimir Putin, at de massive militære aktiviteter ved grænserne til Estland, Letland, Litauen, Polen og Ukraine vil fortsætte i al fald frem til den 31. august. I Polen og i NATO-kredse følger man med bekymring aktiviteterne. Polens forsvarsminister havde torsdag møde med militære topfolk, og Moskva har indkaldt Polens forsvars attache i Rusland til samtaler om situationen.

Beredskab i Warszawa

– Jeg er i løbende kontakt med forsvarsministeren, sagde Polens statsmister Beata Szydlo torsdag.

Den polske præsidents rådgiver, Krzysztof Szczerski siger om situationen:

– Vi skal være på vagt, og vi er nød til at følge udviklingen grundigt.

Psykologisk krig

– Vi ved. at det der sker i dag er et psykologisk spil mellem Rusland og landene i vores del af Europa, sagde rådgiveren torsdag.

LÆS  Danmark og Polen vil have Merkel til at droppe gasledning

Kollaps i 1991

I disse dage er det 25 år siden at Sovjetunionen kollapsede og flere tidligere Moskva-kontrollerede lande fik sin frihed tilbage.

LÆS OGSÅ
Uffe Ellemann Jensen: Farligt spil om Ukraine

LÆS  Polen køber mere og mere kul fra Rusland