tusk_ved_Westerplatte

GDANSK: Polen har inviteret til markering af 70 året for Anden Verdenskrigs afslutning, et arrangement der normalt fejres i Moskva.

LÆS  Danmark og Polen vil have Merkel til at droppe gasledning


Den 8. maj markeres 70 året for afslutningen af Anden Verdenskrig i Europa. Polen har inviteret stats og regeringsledere til Gdansk, netop på dagen hvor Rusland normalt invitere resten af verden til højtidelighed på den Røde Plads i Moskva.

Ikke naturligt

Det er formentlig krisen med Rusland, der har fået Polens præsident til at komme med ideen. Og der er næppe mange politikere der vil ses sammen med Putin i øjeblikket, og slet ikke de polske der skal til valg i oktober. Der er præsidentvalg i Polen i maj.

Polens udenrigsminister Grzegorz Schetyna siger om ideen til arrangementet:

– Det er ikke naturligt at markerer afslutningen af krigen, der hvor den begyndte, siger Polens udenrigsminister til radiostationen RMF FM.

London eller Berlin

– Men hvorfor er alle vant til at tage til Moskva for at fejre krigens afslutning. Hvorfor er det ikke i f.eks. London eller Berlin, det ville da være endnu mere oplagt, siger den kontroversielle polske udenrigsminister. I januar påstod han at det var ukrainere, der havde befriet Auschwitz, og ikke den Røde Hær.

Russisk reaktion

– Det her er det seneste af en række klodsede forsøg fra den polske politiker til, at så tvivl om udfaldet af Anden Verdenskrig, og den rolle Sovjetunionen havde, som vinder i krigen, siger Ruslands viceudenrigsminister Grigorij Karasin.

Karasin siger også, at Schetyna med sine udtalelser har bragt skam over sig selv, Polens diplomater og det polske politiske system.

LÆS  Polen vil have flere sanktioner mod Rusland

Polsk genmæle

Polens udenrigsministerium har udsendt en erklæring efter den russiske udenrigsminister udtalelser. I erklæringen skriver ministeriet, at man er overrasket over brutaliteten i Karasins ordvalg.

LÆS  Rusland udviser polsk diplomat

Rusland angreb

I erklæringen understreger Polens udenrigsministerium også, at det var både Nazityskland og Sovjetunionen der indvarderede Polen i september 1939.

Ja tak

Ifølge uofficielle kilder har EU’s stats og regeringsledere sagt ja tak til invitationen til Gdansk, stedet hvor Anden Verdenskrig begyndte, og stedet hvor den sluttede for polakkerne 50 år senere.