Rusland: Polen bag hetz mod sovjetiske statuer

    sovjetiske_statuer_tages_ned_i_polen_rusland_protesterer

    Det vakte stor opsigt i Rusland, da byrådet i Pieniezno sidste år besluttede at tage en minde-statue af den sovjetiske general Ivan Tjerniakhovski ned, der ud over at bekæmpe Nazityskland også var med til at arrestere polske frihedskæmpere. Arkivfoto.


    MOSKVA: Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov beskylder Polen for at lede kampen mod sovjetiske statuer.


    Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov kommenterede de sovjetiske statuer i Polen på et møde tirsdag i Moskva i anledning af 71-året for Anden Verdenskrigs afslutning, hvor også Ruslands præsident Vladimir Putin var til stede. Det skriver den polske avis Rzeczpospolita.

    Befrielse og broderskab

    – Det vækker helt sikkert særlig uro, at flere europæiske lande har begyndt en kamp imod statuer for sovjetiske borgere, der døde i kampen mod nazismen. Polen er blevet en leder i dette kapløb, hvor 30 statuer i løbet af et år er blevet skændet eller uretmæssigt taget ned. De symboliserede ikke bare Den Røde Hærs befrielsesmission men også det sovjetisk-polske våben-broderskab, sagde den russiske udenrigsminister på mødet.

    Polsk institut bag opfordring

    Det har vakt opsigt i Rusland, at direktøren for Instituttet for National Erindring (IPN) i Polen, Lukasz Kaminiski, har opfordret polske kommuner til at tage 500 statuer ned, der blev sat op efter Anden Verdenskrig til ære for Den Røde Hær.

    Kirkegårde bevares

    Opfordringen har fået det russiske udenrigsministerium til at protestere og kalde nedtagelsen af statuerne i Polen for “barbari”.

    Polens udenrigsministerium har svaret, at Polen overholder den polsk-russiske aftale fra 1994 om at bevare og passe på de 1875 kirkegårde og gravsteder, hvor sovjetiske og russiske soldater ligger begravet fra Anden Verdenskrig, og ingen af kirkegårdene er blevet nedlagt.

    Naturligt at statuer tages ned

    Polens statsminister Beata Szydlo siger til TVN24, at når det gælder statuerne for Den Røde Hær eller sovjetiske officerer fra kommunist-tiden, så er det kommunernes ansvar at beslutte, om de skal blive stående eller tages ned.

    – Men det er vel en naturlig og normal ting, at kommunismens symboler bør forsvinde fra det offentlige rum i Polen. Jeg tror, at det har været oprørende for mange polakker, at de symboler har været så mange steder så længe, siger Beata Szydlo.