Rusland_affyre_nyt_test_missil_efter_NATO_topmøde_polennu

Rusland har affyret et langtrækkende missil som reaktion på NATO’s beslutning om at bygge et missilforsvar. Arkivfoto.


WARSZAWA: Rusland har affyret et langtrækkende missil, der er udviklet til at undgå sporringssystemer.


Dagen efter NATO-topmødet i Chicago, har Rusland affyret og testet et langtrækkende missil, der er designet til at være usynlige på radar- og andre sporingssystemer.

– Sprænghovedet nåede sit mål ved Kura testområdet på Kamchatka halvøen, siger Vadim Koval, der er talsmand for det russiske agentur for atomvåben til nyhedsbureauet Interfax.

Reaktion på NATO

Testen fandt sted fra Plesetsk rumbasen i den nordvestlige Arkhangelsk-region, og kommer som en reaktion på NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen meddelelse om, at NATO’s missilforsvar i Polen bliver en realitet.

– Vores system vil sammenkæde missilforsvarsplaner fra forskellige allierede styrker gennem satellitter, skibe, radarer og under NATO’s kommando og kontrol, siger Anders Fogh Rasmussen.

Forebyggende angreb

Polen genbekræftede sin vilje til at være vært for missilskjoldet under NATO-topmødet.

Tidligere i denne måned, advarede Rusland, på en konference i Moskva, om at russerne vil gennemfører forebyggende angreb mod et nyt missilforsvar i Polen, trods NATO’s løfter om, at projektet alene er et værn mod slyngelstater som Iran.

Forsvar ved Polen

Rusland har foreløbig, som modsvar på NATO’s beslutning, opbygget et russisk radar-system i Kaliningrad, tæt ved den polske grænse, for at overvåge udviklingen med det nye NATO-missilforsvar.