Rusland vil tilbyde Polen andel i atomkraftværk

    Et nyt russisk atomkraftværk skal stå klar i 2015 i Kaliningrad. Nu invitere russerne både litauer, tyskere og polakker indenfor i varmen, men tilbudet modtages med skepsis. Arkivfoto


    VILNIUS: Rusland vil tilbyde Polen, Litauen og Tyskland partnerskab i et nyt atomkraftværk, der efter planen skal bygges i Kaliningrad.


    En talsmand for det statsejede russiske atomenergiselskab, Energoatom, har udtalt, at Rusland har planer om at invitere Polen, Litauen og Tyskland med som partnere i et nyt atomkraftværk i Kaliningrad, 15 kilometer fra grænsen til Litauen, skriver Gazeta Wyborcza.

    Litauisk avis

    Siergiej Bojarkin, der er vicekontorchef i russiske Energoatom, sagde i et interview til den litauiske avis Litovskij Kurier, at det statsejede selskab har planlagt at invitere Polen, Litauen og Tyskland med ind i ejerkredsen i det nye atomkraftværk.

    Planlagt værk

    Det er over et år siden, at russerne meddelte at man ville opføre et atomkraftværk i Niemann i Kaliningrad-enklaven der grænser op til Polen, Litauen og Østersøen.

    Værket har et anlægsbudget på 5 milliarder euro. Den første reaktorblok i det nye atomkraftværk, skal efter planen tages i brug i 2015.

    El til Polen

    Et medejerskab kan sikre Polen flere hundrede megawatt fra Rusland, og det kunne kompensere for den mangel på energi der er i de nordlige polske områder.

    Mange eksperter finder det russiske tilbud interessant, mens både litauerne og polakkerne er mere tilbageholdende i deres begejstring, da de frygter at skulle være afhængige af mere russisk energi.

    Repræsenter fra alle landene mødes i ti dage til drøftelser om mulige samarbejdsformer.

    – Det er altid godt at tale sammen, sagde en polske deltager Jerzy Andruszkiewicz, der er vicekontorchef i elselskab PSE.

    Russisk velvilje

    Det er efter planen meningen, at en tredjedel af den strøm der produceres skal bruges på det russiske hjemmemarked, mens den resterende del skal eksporteres.

    Russerne er villige til at sælge helt op til 49 procent af projektet til de tre lande.