Ruslands præsident giver Wajda venskabspris

  Andrzej_Wajda__(2)

  Den polske filminstruktør Andrzej Wajda får fornem russisk hæder. Wajda er 84 år gammel. Arkivfoto.


  MOSKVA: Den verdensberømte polske filminstruktør Andrzej Wajda, der bl.a. har lavet filmen Katyn, får nu den fineste venskabsmedalje af den russiske præsident Medvedev.


  Den polske Oscar-vindende filminstruktør, Andrzej Wajda (84 år) har modtaget en af de fornemste anerkendelser fra Rusland, den såkaldte kendelsen Friendship-medalje.

  Hæderen gives af Ruslands præsident Dmitry Medvedev.

  Russisk-polsk kulturindsats

  Baggrunden for hæderen til Wajda er ifølge de russiske medier:

  ’hans bidrag til udviklingen af russisk- polske relationer på kulturområdet ’.
  De russiske medier beskriver også de mange hædersbevisninger og medaljer, som Andrzej Wajda har fået gennem et langt liv med film.

  Katyn-film

  Den russiske tv-station NTV oplyste, at Wajda ‘s film om Katyn, der handler om massakren på polske officerer og andre højtstående polakker i 1940, var ’en af de mest roste filmpremiere i Rusland i år’.

  Far omkom

  NTV oplyste også, at Wajda ‘s far var blandt de officerer der blev dræbt i Katyn, og derfor var det vigtigt for ham at fortælle sandhed om forbrydelsen, der var forbudt at omtale i Polen under kommunismen.

  Første gang i 2008

  Radiostationen Moskva Echo oplyser, at Katyn faktisk havde premiere i Rusland i 2008, men at det kun var to russiske biografer der viste filmen.

  Da filmen fik sin ’rigtige’ premiere i år, nåede den ud til et større publikum, og derfor regnes den officielle russiske premiere som 2010.

  Katyn-filmen er også vist på russisk tv et par gange i foråret, men ved årets start var det ikke muligt at købe en Katyn-DVD i Rusland, selv om der er indgået aftale mellem filmselskab og den russiske distributør.

  Største russiske hæder

  Den medalje som den russiske præsident nu har tildelt Andrzej Wajda, er en af de højeste anerkendelser man kan opnå i Den Russiske Føderation, og den største anerkendelse på venskab mellem Rusland og en person.