Russisk parlaments-formand foreslår Polen at dele Ukraine

  Russisk_parlaments-formand_Zjirinovskij_tilbyder_Polen_at_dele_Ukraine

  Vladimir Zjirinovskij er leder af partiet LDPR og næstformand i den russiske duma. PR-foto.


  WARSZAWA: Det polske udenrigsministerium har modtaget et forslag fra det russiske parlament om, at Polen kan annektere fem vestlige regioner i Ukraine.


  Det polske udenrigsministerium har bekræftet, at ministeriet har modtaget et officielt brev fra næstformanden i det russiske parlament dumaen Vladimir Zjirinovskij.

  Deling af Ukraine

  Brevet opfordrer den polske stat til at holde en folkeafstemning om, at Polen skal annektere de fem vestligste regioner af Ukraine, herunder Lviv.

  Samtidig kan Rusland annektere de østligste områder og den selvstændige ukrainske stat kan få lov at beholde et mindre område af det, der i dag er Ukraine.

  Et lignende brev er blevet sendt til Rumænien og Ungarn, der opfordres til at annektere hver en af Ukraines sydlige regioner.

  Tale i dumaen

  Vladimir Zjirinovskij har allerede tidligere udtalt lignende holdninger i dumaen, hvor han i sidste uge talte for en polsk annektering af det vestlige Ukraine.

  – Områderne i det vestlige Ukraine blev under Stalin med god grund lagt ind under Sovjetunionen. Det handlede om at få den tyske hær på så lang afstand som muligt. Men det var ikke russisk jord, og det var heller ikke ukrainsk jord, det var østpolsk jord, sagde Zjirinovskij.

  Bør sendes til psykiater

  – Det er et forslag, der er så fantasifuldt, at ingen behandler det alvorligt, siger talsmand for Polens udenrigsministerium Marcin Wojciechowski.

  – Vladimir Zjirinovskij vil modtage et høfligt svar uden henvisning til indholdet i hans brev, siger Wojciechowski.

  Tomasz Nalecz, der er talsmand for Polens præsident, er mere direkte i sin udtalelse om det russiske forslag.

  – Det er oprivende at foreslå Polen, der har oplevet så mange grænse-flytninger i sin historie, at deltage i en deling af et venligsindet naboland. Kun et sygt sind kan udtænke sådan noget. Det brev burde sendes til en psykiater, sagde Tomasz Nalecz i polsk TVP.

  Kendt russisk nationalist

  Vladimir Zjirinovskij er næstformand i den russiske duma og leder af det russiske stærkt nationalistiske parti LDPR, der står for Ruslands Liberal-Demokratiske Parti.

  Zjirinovskij har været aktiv i russisk politik siden 1990’erne og er kendt for at komme med radikale politiske udtalelser.