Russiske atommissiler ved Polens grænse

    iskander-m

    Det er missiler af typer Iskander-M der er opstillet tæt ved den polske grænse. De kan bære atomvåben og har en rækkevidde på mellem 500 og 700 kilometer. Arkivfoto.


    GDANSK: Rusland har fredag placeret langtrækkende missiler i den russiske enklave Kaliningrad mellem Polen og Litauen, der kan nå Danmark.


    Det har vakt anledning til ny bekymring i NATO-landene, efter at Rusland har fredag har opstillet missiler mellem Polen og Litauen, der kan bære atomsprænghoveder.

    700 kilometer

    De er af typen Iskander-M, oplyser forsvarsministeriet i Moskva. De har en rækkevidde på mellem 500 og 700 kilometer. Fra Kaliningrad kan de dermed nå alle mål i Polen og Litauen, ligesom hele Danmark også er indenfor rækkevidde. Den russiske enklave ligger ved Gdansk bugten i det nordlige Polen.

    Træning

    – Disse missilenheder er blevet placeret her mere end en gang. De opstilles som led i de russiske væbnede styrkers træning, siger talsmand Igor Konasjenkov i ministeriet til AFP.

    Den polsk forsvarsminister Antoni Macierewicz sagde lørdag om de nye missiler:
    – Ruslands seneste handlinger giver anledning til stor bekymring, siger han til Polsk Radio.

    NATO overvågning

    Han sagde, at området er blevet nøje overvåget gennem længere tid, og Polen har sammen med sine NATO allierede øget de væbnede styrker i området for at overvåge situationen i Kaliningrad. Grænseovergangen mellem enklaven og Polen har været lukket siden juli af sikkerhedsmæssige grunde.

    Litauen også bekymret

    I Litauen vækker den russiske fremrykning også stor bekymring. Reuters/Ritzau skriver:

    – Det kan være et brud på internationale aftaler, som begrænser opstillingen af ballistiske missiler med rækkevidde på over 500 kilometer, siger Litauens udenrigsminister, Linas Linkevicius.
    Han siger, at sagen skal diskuteres på et møde i Nato-Rusland-rådet.

    Vanlig russisk taktik

    – Det er Ruslands sædvanlige taktik: Man øger spændingerne. Man skaber uenighed, og så forventer man indrømmelser andre steder. Jeg ville gerne håbe, at det ikke kom til at lykkes denne gang, siger Linkevicius til Reuters/Ritzau.