Russiske bombefly over Østersøen

  tu_95_russisk_bombe_fly_atomvåben

  21 russiske fly, heriblandt bombefly af typen TU-95 der kan bærer atomsprænghoveder, har i dag deltaget i en øvelse over Østersøen. Arkivfoto.


  KØBENHAVN: Rusland har netop gennemført en større militærøvelse med strategiske bombefly over Østersøen mellem Danmark og Polen.


  21 avancerede militærfly har i dag deltaget i en øvelse i Østersøen, oplyser kilder i det lettiske forsvar til den svenske avis Aftonbladet, skriver TV2 News.

  Klar til atomvåben

  Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt skriver på Twitter, at russerne har øvet sig med strategiske bombefly af typen Tu-95 – der er designet til at bære atomvåben.

  – Jeg tvivler på, at det nogensinde er sket før – i hvert fald ikke inden for de seneste årtier, skriver Carl Bildt, der ellers tidligere har haft tætte bånd til Moskva.

  Flyene har også været i luften nær Norge, hvor norske jagerfly har fotograferet dem.

  Sikkerhed i fare

  Den øgede russiske militæraktivitet i internationalt luftrum over Europa tæt på flere NATO-landes grænser er en risiko for den civile luftfart. Advarslen kom fra NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg i midten af november.

  SAS tæt på kollision

  I marts i år var et passagerfly fra SAS sekunder fra at kollidere med et militærfly fra Rusland. Angiveligt fordi det russiske fly ikke havde givet sig til kende over for luftfartsmyndighederne og heller ikke udsendte de normale signaler, der angiver et flys position.

  Slår sendere fra

  – Udfordringen med den øgede russiske militære aktivitet i luftrummet langs NATOs grænser er, at selv om de normalt flyver i internationalt luftrum, så flyver de uden at kommunikere med civil luftfartskontrol. De slår sendere fra, som fortæller, hvor flyene er, og de oplyser ikke deres flyruter. Det er en risiko for civil luftfart, siger Jens Stoltenberg til den norske avis Dagbladet.

  Han fortæller, at russiske militærfly konstant flyver tæt på NATO-landes grænser i Østersøen, Norskehavet og Portugal.

  – Der har også været flere tilfælde af krænkelser, siger NATO-generalsekretæren.