RUT-register kan give problemer for danske virksomheder i Polen

  Netto_Dansk_Supermarked_Polen_Bjarne_Jensen_polennu

  Den danske discountkæde Netto, der flere år i træk er kåret som Polens bedste detailkæde, risikere som andre danske virksomheder at blive mødt med særordninger og hindringer, hvis ikke Danmark stopper det diskrminerende RUT-register, siger kilder tæt på den polske regering til polennu.dk. Foto: Bjarne Jensen, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polen er så utilfreds med det danske RUT-register, at det kan koste danske eksportvirksomheder dyrt, hvis ikke særordningen stoppes.


  Polens vicestatsminister har klaget til EU over det danske RUT-register, og hvis ikke Danmark dropper denne særordning, så kan det give de cirka 800 danske virksomheder i Polen store problemer, siger kilder tæt på den polske regering til polennu.dk. Polen er et af Danmarks vigtigste eksportmarkeder.

  Polsk klage

  Polens vicestatsminister Janusz Piechociski har, som tidligere skrevet af polennu.dk, sendt et brev til EU-kommissionen, hvor i han hævder, at registret er i strid med EU-reglerne om arbejdskraftens fri bevægelighed.

  Hindringer for danske virksomheder

  Regeringskilder i Polen siger til polennu.dk, at hvis ikke Danmark finder andre løsninger til at løse problemerne med social dumping, så vil Polen indfører særkrav til danske virksomheder i Polen, hvor de danske virksomheder på samme måde skal oplyse om interne forhold og udsættes for et omfattende bureaukrati – og andre ”drillerier”. Og det kan blive en meget dyr ordning for de danske virksomheder i Polen.

  RUT og jøderne

  I Polen sammenlignes RUT-registret med de stjerne som jøderne skulle have på deres tøj i tiden op til og under Anden Verdenskrig.

  Danske myndigheder bag social dumping

  De kilder som polennu.dk har talt med, fremføre også, at halvdelen af tilfældene med social dumping i Danmark, er med det officielle Danmark som bygherrer – og man forstår ikke i Polen, at de danske myndigheder ikke kan rydde op i egne rækker, fremfor at lave unødige hindringer for polakker og andre folkeslag fra Central- og Østeuropa.

  Kritik af Polen

  Sagen har fået SFs EU-ordfører Lisbeth Bech Poulsen til at bede beskæftigelsesminister Mette Frederiksen svare på, hvad hun vil gøre, såfremt Danmark får en henvendelse fra EU-kommissionen om sagen, skriver Licitationen.

  – Jeg tager sagen op, fordi polakkerne hele tiden bliver mere åbenmundede i deres kritik. Senest har de også antydet, at Kommissionen også mener, at registret er problematisk. Det er helt tydeligt, at Polen dermed forsøger at opfordre Kommissionen til at tage sagen op med Danmark, siger Lisbeth Bech Poulsen til Licitationen.

  Den danske beskæftigelsesminister Mette Frederiksen siger til politiken.dk, at hun vil gøre alt for at fastholde det danske RUT-register.

  Afventer EU reaktion

  I Polen afventer man i første omgang en reaktion fra EU. Hvis ikke der findes en løsning ad den vej, så vil Polen finde tilsvarende veje til at stille særlige krav til danske eksportvirksomheder, der gør det svære at sælge danske produkter i Polen.