Sådan stemte unge mellem 18 og 29 år i Polen

  praesidentvalg_polen_24_maj_gdansk_duda_jakub_wozniak_polennu

  Hver femte af de yngste vælgere har stemt på den kontroversielle Janusz Korwin-Mikke. Han mener blandt andet, at kvinder er langt fra så kloge som mænd. Arkivfoto.


  WARSZAWA: De unge har spredt deres stemmer til EP-valget mere end de mere aldrende vælgere. Mest overraskende er det dog, at næsten hver femte af de unge har stemt på den ekstreme højre-nationalist Korwin-Mikke.


  På baggrund af exitpolls er der lavet en opgørelse over, hvordan de yngste vælgere – mellem 18 og 29 år – har stemt til Europa-Parlamentet. Resultatet er ventet med spænding, da regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), har lovet alle unge under 26 år total skattefrihed. Men kun 28,4 procent af de unge har stemt på PiS, mens det samlet var 42,4 procent af polakkerne.

  Unge til højre?

  Mest bemærkelsesværdig er det dog, at hele 18,5 procent af de unge har stemt på den ekstrem højre-nationalistiske koalition, Konfederacja, med den kontroversielle Janusz Korwin-Mikke i spidsen. Det er næste hver femte af de yngste vælgere. Han mener blandt andet, at kvinder er langt mindre intelligente end mænd og vakte stor tumult i Europa-Parlamentet, da han sagde det fra parlamentets talerstol. Korwin-Mikke fik 6,1 procent af stemmerne.

  De første exitpoll viser nedenstående resultat for gruppen af polske vælgere mellem 18 og 29 år.

  Lov og Retfærdighed (PiS): 28,4 procent
  Europa-listen (KE): 27,3 procent
  Konfederacja (Korwin): 18,5 procent
  Forår (Wiosna): 13,7 procent
  ’15 Kukiz: 8,3 procent

  Under spærregrænsen

  Razem, Unia med flere: 2,6 procent

  Fem partier

  Europa-listen er en koalition med fem partier, der gik sammen mod regeringspartiets kontroversielle EU-politik og for et demokratisk Polen. De fem partier i Europa-listen er Borgernes Platform (PO), Det Polske Bondeparti (PSL), Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD), Moderne Polen og De Grønne.