Sejmen formand vil være Polens næste præsident

  Bronislaw Komorowski, formand for Sejmen, har en ’præsident i maven’, sagde han i går. Valget kommer ifølge regeringschef Donald Tusk til at stå mellem parlamentsformanden og udenrigsminister Radek Sikorski. Foto: Bronislaw Komorowski.


  WARSZAWA: Sejmens formand Bronislaw Komorowski sagde i går, at han gerne vil være sit partis præsidentkandidat til valget senere i år.


  Polens regeringschef Donald Tusk fra Borgernes Platform (PO) siger, at partiets kandidat til præsident-valget bliver enten Sejmens formand, Bronislaw Komorowski eller den nuværende udenrigsminister Radek Sikorski.

  Det er mest sandsynligt, at Polens næste præsident bliver et medlem af regeringspartiet Borgernes Platform (PO), og derfor er der meget fokus på hvem partiet vælger.

  Sejmen formand

  I går bekræftede Sejmen-formanden Komorowski, at han gerne vil være sit partis kandidat til præsidentvalget senere i år, men sagde samtidig, at han også vil respektere, hvis partiet vælger en anden.

  – Det er vigtigt at valget af vores kandidat ikke skaber konflikt eller splittelse i partiet, sagde Komorowski i går.

  Bronislaw Komorowski er 47 år, kommer fra en by i nærheden af Wroclaw, og er meget populær i Polen. Så sent som i sidste uge førte han i en meningsmåling op til nomineringen, over hans forventede modkandidat, udenrigsminister Radek Sikorski.

  Kendt i udlandet

  Mens Komorowski længe har været i polsk politik, har Radek Sikorski boet en stor del af sin tid i udlandet, bl.a. USA.

  Hans ’kandidatur’ til posten som generalsekretær for NATO, vidner om, at Radek Sikorski er højt respekteret i udlandet, og er tidligere udpeget som den mest troværdige politiker i Polen.

  Valgdato ukendt

  Der er fortsat ikke sat en dato for præsidentvalget, men det finder sted i løbet af efteråret.

  Bagud i målinger

  I december skal der indsættes en ny præsident, hvis ikke Lech Kacynski genvælges. Ifølge meningsmålingerne levnes han ikke mange chancer, men en spilttelse i Borgernes Platform kan ændre den kendsgerning.