Sidste overlevende fra Warszawas ghetto er død

  Marek Edelman overlevede den jødiske ghetto i Warszawa under Anden Verdenskrig, ligesom han overlevede kampen mod tysker under Opstanden i Warszawa. I 1981 blev han fængslet af kommunisterne. Edelman døde sent fredag og blev 87 år gammel. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Marek Edelman, der var den sidste leder fra opstanden i Warszawas ghetto i 1943, døde sent fredag, 87 år gammel.


  Den legendariske læge, systemkritiker, forfatter og politiker, Marek Edelman, der blev kendt under opstanden i Warszawa’s ghetto i 1943, døde fredag 87 år gammel.

  Marek Edelman var også aktiv i KOR der blev startet i 1976, ligesom han var aktiv i Solidarnosc, da organisationen blev stiftet fire år senere. Under krigsretstilstanden, der startede i 1981, var han fængslet.

  Edelman var internationalt en af de mest respekterede polakker.

  Et stort tab

  Shewah Weiss, der er tidligere israelsk ambassadør i Polen, betegner Edelmans død som et stort tab for Polen.
  – Edelman var en mand med et stort mod, og en helt i kampen for frihed under Anden Verdenskrig, der aldrig opgav kampen for menneskerettigheder og for Polens frihed, sagde han.

  Den polske biskop, Tadeusz Pieronek siger:
  -Marek Edelman var et ikon for den jødiske verden i polsk historie og kultur.

  Formanden for Helsingfors-instituttet for Menneskerettigheder, Halina Bortnowska, siger at Edelman var en mand, der gav polakkerne viljen til at kæmpe for anstændighed.
  -Han var altid til stede, og et forbillede, slutter Halina Bortnowska.

  Overlevede to opstande i Warszawa

  Under den tyske og russiske besættelse af Polen i Anden Verdenskrig, var Edelman en af initiativtagerne til den jødiske undergrundsgruppe Combat, og han var tillige en af de tre ledere der stod bag opstanden i den jødiske ghetto i Warszawa i 1943.

  Det lykkedes Edelman, som en af de få, at flygte fra ghettoen og han sluttede sig til den polske modstandsbevægelse og kæmpede mod tyskerne i Warszawa-opstanden i 1944, som kostede mere end 200.000 polakker livet, mens den Røde Hær passivt så til. Også den opstand overlevede Marek Edelman.

  Anerkendt hjertespecialist

  Efter Anden Verdenskrig afslutning, bosatte Marek Edelman sig i Lodz i det centrale Polen. Her blev Marek Edelman uddannet som læge på Lodz medicinske akademi, og specialiserede sig som hjertespecialist.

  Han modtog flere æresdoktorgrader, bl.a. fra Yale og Libre universiteterne.
  I 1976 sluttede han sig til arbejdernes forsvarskomite (KOR), og senere var Marek Edelman aktiv i Solidarnosc bevægelsen. Han blev interneret af kommunisterne under krigsretstilstanden, der trådte i kraft den 13. december 1981.

  Politiker

  Marek Edelman blev valgt til det polske parlament Sejmen ved de første delvise frie valg i juni 1989, og sad i parlamentet indtil 1993.

  Han har opnået de største polske hædersbevisning, den Hvide Ørn, og han er af Frankrigs præsident Sarkozy blev medlem af Æreslegionen i Frankrig.

  Forfatter

  Marek Edelman har udgivet flere bøger om Warszawas opstand, senest bogen ‘Kærligheden i ghettoen’ som udkom i 2008.

  Det er en romantisk fortælling om de unges kærlighed, og om den kærlighed der opstod i sammenholdet under de tragiske omstændigheder i Warszawa i 1940’erne.

  Marek Edelman blev 87 år.