Tjernobyl-værket_25_år_efter_ulykken_polennu

Den 26. april 1986, for 25 år siden i dag, eksploderede reaktor 4 på Tjernobyl-værket i Ukraine, og førte til verdens værste radioaktive udslip, der kunne måles i Polen og mange andre lande. Arkivfoto.


TJERNOBYL: I dag er det 25 år siden, at verdens værste atomkraft-ulykke indtraf på Tjernobyl-værket i Ukraine, men der mangler stadig penge til at sikre omgivelserne. Polens præsident er i Ukraine for at aflevere det polske bidrag.


Den 26. april 1986 kl. 1:23 (lokal tid) eksploderede reaktor 4 på Tjernobyl atomkraftværket i Ukraine, tæt på den Hviderussiske grænse. Reaktoren nedsmeltede.

Ulykken er den største atomkraftulykke verden indtil nu har oplevet, og skete bl.a. på grund af sløseri og en dårlig konstruktion. Vindretningen betød at de største skader skete i Hviderusland og Ukraine. Radioaktive stoffer nåede også Skandinavien, Centraleuropa, herunder Polen, Grækenland og Italien.

Penge til sikkerhed

Selv om der er gået 25 år, og selv om det internationale samfund lover at gøre en aktuel indsats for at hindrer skader ved radioaktivt udslip, så mangler Ukraine stadig penge til oprydningen. Der er udarbejdet projekter af internationale eksperter, der kan sikre at radioaktiviteten reduceres og at fremtidige ulykker på stedet kan undgås, men de er ikke igangsat.

5,5 milliard

Der er samlet mange penge ind for til at udbedre skaderne, der er tilsagn til hovedparten af de i alt 5,5 milliard danske kroner (740 millioner euro) der skal bruges.

Liste over bidragydere

Alle donationer indsamles på Tjernobyl Fondens konto, som er registreret hos Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling (EBRD). Listen over de foreløbige bidragydere er vedhæftet her på siden (Beskyttelseslag Tjernobyl).

Beskyttelse af reaktoren

Der skal bygges et permanent beskyttelseslag ovenpå reaktor 4, da det stadig er det samme midlertidige lag, som blev sat op af ‘modige’ arbejdere for 25 år siden og frem, der beskytter omgivelserne i dag.

En bombe i Europa

En dokumentar film hævder, at såfremt arbejderne ikke havde fået styr på branden dengang, og arbejdet i døgndrift med nedkøling, så kunne en ny eksplosion blive udløst i Tjernobyl, og medført uoverskuelige konsekvenser for det halve af Europa. Denne kendsgerning kendte myndighederne og USA til, men det har været holdt hemmeligt indtil Sovjetunionens kollaps. Se link til filmen længere nede på siden.

Præsident i Tjernobyl

Polens præsident Bronislaw Komorowski deltager i dag i en donorkonference i Tjernobyl, hvor præsidenten vil oplyse om størrelsen på Polens bidrag til et nyt beskyttelseslag, der skal sikre miljøet og økologien, samt hindre nye udslip ved Tjernobyl værket.

SE FILM
Eksternt link: Dokumentarfilm om Tjernobyl (engelsk tale)

LÆS MERE
Eksternt link: Wikipedia om Tjernobyl