Skifergas bliver skattefri i Polen frem til 2020

  Skifergas_san_leon_energi_Polen_polennu

  San Leon Energy offentliggjorde i januar resultater af deres prøveboringer, der viste gode muligheder for udvinding af skifergas i Lewino ved Gdansk. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Regeringen i Polen vil gøre udvinding af skifergas skattefri frem til 2020.


  Den polske regering har godkendt et lovforslag om rammebetingelserne for udvinding af skifergas i Polen. Lovforslaget har været ventet med spænding af de firmaer, der har foretaget prøveboringer i Polen og skal tage beslutninger om fremtidig kommerciel udvinding af den polske skifergas.

  Skattefri udvinding frem til 2020

  – Vi har valgt en løsning, som bør være en tilskyndelse for alle, der søger efter skifergas. En af tilskyndelserne bliver fritagelse for beskatning af skifergas-udvinding frem til 2020, sagde Polens statsminister Donald Tusk på sit pressemøde efter regeringen havde godkendt lovforslaget.

  Tusk tilføjede, at skifergas-udvinding efter 2020 maksimalt bør beskattes med en skat på 40 procent af indtægterne ved udvindingen.

  Lettelse af administration

  Doland Tusk lovede også, at de administrative byrder bliver lettet for de virksomheder, der udvinder skifergas.

  Hvor man tidligere har skullet søge særskilt om tre forskellige tilladelser til at søge, udvinde og sælge skifergas skal det i fremtiden samles i en enkelt ansøgningsprocedure.

  Forsinket lovforslag

  Regeringens lovforslag er forsinket i forhold til planen. Under valgkampen i 2011 lovede regeringspartiet PO, at en lov om skifergas ville blive vedtaget senest i 2013, men det er blevet forsinket undervejs.

  Klar til udvinding

  I januar offentliggjorde det hollandske selskab San Leon Energy, at deres prøveboringer i Lewino nær Gdansk har været en succes, og havde opfyldt forventningerne til udvindingen i området.

  Selskabet vil lave endnu en række prøveboringer i sommer, men har også afventet en polsk lov på området, før de kunne tage stilling til en fremtidig strategi for kommerciel udvinding af skifergas i Polen.

  Håb om uafhængighed

  Udvindingen af skifergas i Polen er et led i den polske regerings plan om at gøre sig uafhængig af olie og gas fra Rusland. Et andet led i planen er opbygningen af underjordiske gas-magasiner, der i dag kan oplagre en sjettedel af landets årlige gas-forbrug.