Tall_Ships_Races_Aarhus_juli_2013_Jens_Mørch_Polen_polennu

AARHUS: Havnen i Aarhus var fyldt til bristepunktet, da 104 skoleskibe fra hele verden besøgte den jyske hovedstad. Ni af dem var polske.

(Visited 1 times, 1 visits today)
LÆS  Lydoptagelse afslører betalt hetz mod senats-formand


Søndag lød startskuddet for Tall Ships Races 2013 i den jyske hovedstad Aarhus. Tall Ships Races er verdens største kapsejlads for skoleskibe. 104 skoleskibe fra hele verden havde siden torsdag og frem til søndag, været åbne for publikum i Aarhus havn.

Fest og markedsplads

Mange nysgerrig havde fundet vejen til Aarhus Havn, der var forvandlet til en stor fest- og markedsplads. Fra en scene var der topunderholdning til de mange gæster og de 3.000 unge søfolk fra hele verden.

Halv million

En anonym kilde fra arrangøren af Tall Ships Races i Aarhus, skønner at en halv million mennesker har fundet vej til Aarhus Havn i løbet af de fire dage løjerne har fundet sted.

Polen bedst repræsenteret

Polen er med ni deltagerskibe, den bedst repræsenterede nation i denne udgave af kapsejladsen for skoleskibe. Tall Ships Races 2013 har finale i den polske by Szczecin i begyndelse af august.

Fire A-klasse sejlbåde

Ud af i alt 25 A-klasse både i Aarhus, stiller Polen op med fire. Frederyk Chopin (54 meter), Dar Mlodziely (109 meter), Orp Iskra (48 meter) og Kapitan Glowacki (28 meter). De to mest berømte polske skibs-attraktioner i Aarhus var sejlskibet Fryderyk Chopin (en brig) med en besætning på 50, og Dar Mlodziely (en tremastet fuldrigger) med en besætning på 200 søfolk m/k. Interessen for skibene var meget stor, og lørdagen igennem var der lange køer af folk, der ville se de to skibe indefra.

LÆS  Poznan og Szczecin på rejsemesse i Herning

Fra berømt værft

Dar Mlodziely er bygget på det berømte skibsværft i Gdansk, hvor Lech Walesa og Solidarnosc blev verdensberømt i 1980. Dar Mlodziely blev leveret til Gdynia måneden før myndighederne indførte krigsretstilstanden i Polen i december 1981. Skibet har siden 1982 været i aktiv tjeneste for den polske havneby Gdynia.

Første polske

Dar Mlodziely er det første polsk designet og polsk bygget ocean-gående sejlskib, der har taget turen jorden rundt. Det var i 1987-1988.

Rusland med polsk skib

Dar Mlodziely har fem søsterskibe. Det ene af dem, det russiske bidrag til kapsejladsen, med navnet Mir, var også åben for publikum på kajen i Aarhus.

Fremstød for Szczecin

Tre af de ni polske skibe i Tall Ships Races 2013 kommer fra havnebyen Szczecin med stolte søfarts-traditioner. Det tomastede skoleskib, Fryderyk Chopin, der er eet af dem, blev brugt som trækplaster for at lave promotion for byen.

Telt på havnekajen

Den polske turistorganisation, PTO, og bestyret i Szczecin havde opstillet telte med brochurer og andet materiale om Polen og Szczecin.

– Det er et stort arrangement med mange deltagere, som Aarhus har stablet på benene til Tall Ships Races 2013, siger Monika Pawlowska fra den polske turistorganisation PTO til polennu.dk.

– Danskerne har vist stor interesse for Szczecin og for Polen, og mange har fortalt os om deres oplevelser i Polen, både under og efter kommunismen. Og så hjælper det vel også på interessen for Polen, at dette Tall Ships Races afsluttes i Szczecin om en måneds tid.

Polakker befriede Aarhus

– En ældre ungdommelig herre takkede mig også for polakkernes befrielse af Aarhus ved Anden Verdenskrigs afslutning. Han sagde, at det var englændere og polakker der sammen befriede Aarhus for tyskerne i maj 1945, det vidste jeg ikke, men det gør jo ikke noget at være populær, siger Monika Pawlowska til polennu.dk.

LÆS  Lavpris-selskab stopper alle flyvninger til Polen

Stor interesse

Szezecin by satser også på at finalen i begyndelsen af august også bliver et stort tilløbsstykke, og interessen for Stettin, det tyske navn for byen som ofte bruges på dansk, var stor på havnen i Aarhus.

Brochurer revet væk

De to repræsentanter for Szczecin i Aarhus kunne allerede lørdag eftermiddag melde udsolgt af dansk-sprogede brochurer om Szczecin på havnekajen ved Tall Ships Races.

3. – 6. august

Tall Ships Races 2013 afsluttes med finale i Szczecin fra den 3. til den 6. august, som i lighed med arrangementet i Aarhus ventes at blive et tilløbsstykke. Næste stop for kapsejladsen er den finske hovedstad Helsinki.

LÆS MERE
Eksternt link: Tall Ship Race 2013 Szczecin

SE BILLEDER
Eksternt link: Stiften billedarkiver Tall Ships Races 2013

(Visited 1 times, 1 visits today)