Lys blev tændt og der blev lagt blomster den 10. april 2010 ved beskeden om Anna Walentynowicz død i Smolensk. Men det var først fredag, at heltinden for Solidarnosc i 1980 blev begravet i sin hjemby Gdansk. Foto: Martin Bager, polennu.dk.
GDANSK: Fredag blev Solidarnosc-aktivist Anna Walentynowicz begravet for ”anden” gang i Gdansk.
Fredag blev liget af Solidarnosc-aktivisten Anna Walentynowicz begravet for anden gang, under stor politisk og pressemæssig bevågenhed i Gdansk.
Ombyttet lig
Det er sket, efter retsmedicinere har fastslået, at to lig var blevet ombyttet, og at det ikke var Anna Walentynowicz der blev begravet i Gdansk i 2010, efter Smolensk-ulykken. Ulykken der kostede den polske præsident Lech Kaczynski, og 95 andre højtstående polakker livet.
Stor debat
Skandalen har udløst voldsomme reaktioner i Polen, og nu bruges den af oppositionen til at fremkomme med nye beskyldninger om russerne, om at det var et russisk komplot, der stod bag tragedien i Smolensk den 10. april 2010.
LÆS MERE
Ekstra Bladet: Flystyrt vækker polsk konspirationsteori
Politisk varm kartoffel
Således var en række fremtrædende politikere fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) med til begravelsen, fredag.
Sagen er blevet politisk sprængstof i Polen, og har i den forgangne uge været genstand for to ophede debatter i det polske parlament.
Undskyld, undskyld
Statsminister Donald Tusk har været ude og undskylde, og har påtaget sig det fulde ansvar for rodet med ombytninger af lig. Indtil nu er fire lig gravet op, men sagen med Anna Walentynowicz betyder, at flere ofre for Smolensk-ulykken nu skal graves op.
Den reneste
Partiets formand, den afdøde præsidents tvillingbror, Jaroslaw Kaczynski, talte ved begravelsen.
Han sagde bl.a. at, Anna Walentynowicz var ”den reneste” i Solidarnosc. Det var også den eneste som Kaczynskis talte med, da han havde lagt sig ud med de øvrige aktive fra Solidarnosc i 1980, herunder også Lech Walesa.
Krig og fred
I mandags sagde Kaczynski, at han håbede at den “forfærdelige krig” mellem hans parti og statsminister Donald Tusk og hans parti, Borgernes Platform (PO) blev bragt til ophør.
Men fredag stillede Kaczynski en mistillidsdagsorden til den polske regering, efter Smolensk-ombytningerne.
Angreb fra Rusland
Ved fredagens begravelse var tilhængere af PiS mødt op med bannere, med slagord om at Smolensk ulykken var ”et angreb” (underforstået fra Rusland, red.).
Rusland stod bag
Lov og Retfærdighedspartiet er flere gange kommet med den kontroversielle påstand, at Smolensk ulykken var et direkte angreb fra Rusland, fordi forholdet mellem den afdøde præsident og Moskva var anstrengt.
Russisk plot med Tusk
Nogle partimedlemmer mener også, at statsminister Donald Tusk var medsammensvoren til at flyet styrtede ned i tåge ved Smolensk i Rusland, tæt på Katyn, hvor polske officerer blev henrettet med nakkeskud af den Røde Hærs NKVD-styrker i 1940.